Rechter vernietigt frisdrankverbod in New York - Bloomberg in beroep

Customers at Brother Jimmy's BBQ call cheers with 24-ounce and 16-ounce beverages, on Friday, March 8, 2013, in New York. The nation’s first limit on the size of sugar-laden beverages is set to take effect Tuesday in New York City. Customers will no longer get 24-ounce tumblers of soda, since the new rule bars selling non-diet cola in cups, bottles or pitchers bigger than 16 ounces. (AP Photo/Bebeto Matthews) Het verbod op suikerhoudende frisdranken in New York is van de baan. Het verbod zou morgen in werking in treden. Foto AP / Bebeto Matthews

Het omstreden verbod op grote bekers suikerhoudende frisdrank in New York is van de baan. Een rechter in New York oordeelde dat het verbod in strijd is met de wet.

Update 22.57 uur: Burgemeester Bloomberg van New York gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Hij noemt de uitspraak een ‘vergissing’ en verwacht dat de stad ‘uiteindelijk zal zegevieren’.

Volgens de rechter zit de wet zo vol mazen dat hij feitelijk zinloos is. Het moest voor onder meer pizzeria’s en sportstadions verboden worden om bekers met meer dan een halve liter frisdrank te verkopen. Supermarkten en buurtwinkels vielen echter niet onder het verbod.

De uitspraak is een nederlaag voor burgemeester Bloomberg, die met het verbod de gezondheid van zijn bevolking wilde verbeteren. Het verbod op bekers groter dan zestien ounce, oftewel 480 milliliter, zou eigenlijk morgen ingaan.

‘Laatste woord nog niet gezegd - Bloomberg zal dit aanvechten’

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, noemt de uitspraak opmerkelijk:

“Deze rechtszaak was de laatste strohalm van de tegenstanders om het verbod van tafel te krijgen. Alle politieke middelen waren al uitgeput. De uitspraak is opmerkelijk en hadden ze zelf ook niet verwacht. Maar de rechter plaatst het recht op keuzevrijheid boven het recht op gezondheid.

De kans is groot dat Bloomberg het hier niet bij laat zitten en de uitspraak gaat aanvechten. Mogelijk vindt hij hier wel een list op. Hij zal in ieder geval alles in werking stellen om alsnog zijn zin te krijgen. Daarnaast zal de uitspraak zorgen voor verwarring in New York. Ondernemers die eerst dachten dat ze vanaf morgen geen grote bekers meer mochten verkopen, zullen nu even raar staan te kijken. Kortom: hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”

‘Strijd om drinkbreker was grimmig’

De strijd om de drinkbeker werd de afgelopen maanden op grimmige toon uitgevochten in een serie hoorzittingen, schreef Valk, afgelopen weekend in NRC Handelsblad:

“Daar werd het al snel een strijd tussen grondrechten. Gezondheidswetenschappers als Marion Nestle zeiden dat Amerikanen het recht hebben op gezondheid. Tegenstanders, een alliantie van de frisdrankindustrie en organisaties voorop, vonden dat een ander, typisch Amerikaans grondrecht zwaarder weegt: het recht op keuzevrijheid. Met een intensieve campagne vielen bedrijven als Coca Cola, Dr. Pepper en het Center for Consumer Freedom (CCF) de burgemeester aan. In de stad liet CCF posters hangen waarop ‘Nanny Bloomberg’ in een jurk werd afgebeeld. De boodschap: Bloomberg is een irritante kleuterjuf die zich bemoeit met uw zaken.”

Update 22.40 uur: de persconferentie van Bloomberg is hier te volgen.

    • Marije Willems