Opnieuw tikje voor Merkels CDU

Weinig succes de laatste tijd voor Angela Merkels CDU op weg naar enkele belangrijke verkiezingen. Foto Reuters / Michaela Rehle

De sociaaldemocraat Sven Gerich heeft de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel in Wiesbaden een gevoelige tik toegediend. Gerich won de verkiezingen voor het burgemeesterschap met 50,8 procent van de stemmen. Helmut Müller van de CDU moet het veld ruimen.

Vorig jaar verloor de partij van Merkel al de steden Frankfurt en Stuttgart. Nog geen twee maanden geleden was het de rood-groene oppositie in de Duitse deelstaat Nedersaksen die bij deelstaatverkiezingen in Nedersaksen een einde maakte aan tien jaar CDU aan de macht.

De Frankfurter Allgemeine noemt de zege van Gerich “verrassend”. In de eerste verkiezingsronde had Müller namens de CDU nog een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong in handen.

Wiesbaden is de hoofdstad van de deelstaat Hessen, een traditioneel electoraal strijdperk van centrumrechts en centrumlinks. De CDU regeert sinds 1999 in Hessen en hoopt dat ook na 22 september, wanneer er deelstaatverkiezingen worden gehouden, te blijven doen.

De overwinning van Gerich maakt de vooruitzichten echter onzeker. Op 22 september kiezen de Duitsers ook een nieuwe Bondsdag.

    • Jules Seegers