Ontmaskerde schrijfster Perquin overweegt juridische stappen

De door de Volkskrant ontmaskerde schrijfster Patricia Perquin overweegt juridische stappen tegen het dagblad. Ze publiceerde over haar werkzaamheden op de Amsterdamse Wallen, maar haar achtergrond blijkt nu twijfelachtig. Foto ANP / Koen van Weel

Schrijfster Patricia Perquin sluit juridische stappen niet uit na een publicatie over haar in de Volkskrant. Daarin werd haar identiteit onthuld waardoor haar geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken.

Dat meldt persbureau Novum.

De schrijfster moet nu ‘vechten tegen onjuiste beeldvorming’, zegt haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Hoe zij die strijd wil aangaan, moet nog blijken.

Alberdingk Thijm reageert op een artikel van afgelopen zaterdag, waarin naast de identiteit ook het omstreden verleden van de schrijfster van Achter het Raam op de Wallen (2011) openbaar werd gemaakt. De feiten over Perquin, een pseudoniem van Valerie Lempereur, in het stuk kloppen ‘volstrekt niet’, zegt de raadsman.

Perquin beweert in haar boek, dat goed werd verkocht, vierenhalf jaar lang fulltime als prostituee op de Wallen te hebben gewerkt. Ze publiceerde eerder over haar werk als prostituee in het AD en Het Parool en mocht op basis van haar publicaties de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en oud-wethouder Asscher adviseren over het prostitutiebeleid in de stad.

Advocaat: ze hebben mijn cliënte kapot gemaakt

Haar advocaat geeft toe dat Perquin niet exact tienduizend klanten heeft gehad, zoals ze in haar boek zegt:

“We kunnen het over cijfers hebben, maar daar gaat het niet om. Ze heeft ook niet haar echte leeftijd opgeschreven. Dat was bewust, ook omdat haar familie niets afwist van haar leven op de Wallen.”

Uitgever Mai Spijkers van Prometheus ziet geen aanleiding om het boek aan te passen, laat hij desgevraagd weten. Hij vertrouwt nog steeds op het waarheidsgehalte van de gebeurtenissen die in het boek worden omschreven.

“Ze hebben mijn cliënte helemaal kapotgemaakt”, zegt Alberdingk Thijm, die vergeefs heeft geprobeerd publicatie van het artikel via de rechter te voorkomen.

“Na een heel heftig leven had ze haar bestaan eindelijk weer opgebouwd. Het is wraakjournalistiek van kwaadwillende journalisten.”

De Volkskrant concludeerde afgelopen zaterdag in een uitgebreid achtergrondartikel dat het “twijfelachtig” is dat Perquin inderdaad jarenlang op de Wallen heeft gewerkt. Hoewel de krant aanwijzingen heeft dat ze “wel degelijk achter de ramen stond”, zijn er veel vraagtekens te plaatsen bij haar verhalen. Zo runde Perquin tijdens haar periode als prostituee in Amsterdam ook twee jaar een eigen uitgeverij in Antwerpen: twee zaken die moeilijk te combineren lijken.

    • Judith Laanen