Noord-Korea reageert weer op sancties en sluit hotline Zuid-Korea

Militaire training van Noord-Koreaanse soldaten. Foto Reuters / KCNA

Noord-Korea heeft een belangrijke telefoonlijn afgesloten met Zuid-Korea als nieuwe reactie op de strengere sancties vanuit de VN. De hotline functioneerde dankzij het Rode Kruis omdat de landen officieel geen diplomatieke banden onderhouden.

Noord-Korea had er al voor gewaarschuwd dat de telefoonlijn doorgesneden zou worden op 11 maart als de VN Veiligheidsraad het land strengere sancties op zou leggen. Die sancties kwamen er wel als reactie op de recente kernproef die het land uitvoerde. Hierop werd vorige week de wapenstilstand die al sinds 1953 met Zuid-Korea van kracht was beëindigd.

Noord-Korea blijft dreigen

De lijn wordt dagelijks getest, en volgens een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris was er vanochtend geen verbinding. Noord-Korea heeft ook gedreigd met het afsluiten van een hotline met de VN Veiligheidsdiensten in Zuid-Korea, vlak bij de grens.

Daarnaast heeft het communistische land al herhaaldelijk gedreigd met een nucleaire aanval op de Verenigde Staten na het besluit van de VN. Noord-Korea eist dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefeningen staken, omdat deze oefeningen volgens Pyongyang een voorbereiding zijn op een invasie . Noord-Korea dreigt dat het zal terugslaan met “verpletterende aanvallen” zodra vijanden het Noord-Koreaanse grondgebied betreden.

Ook liet het regime in Pyongyang weten dat het alle verklaringen over nucleaire ontwapening die het in het verleden in besprekingen met Zuid-Korea heeft uitgebracht intrekt. Noord-Korea zei vorige maand al dat Zuid-Korea “vernietigd” zou worden als de oefeningen met Amerika doorgaan.

    • Annemarie Coevert