Nieuwe prijs voor natuurboeken

Literaire prijzen zijn er te over, maar een prijs voor natuurboeken bestond nog niet. Vanaf oktober 2013 komt daar verandering in. Vanaf die maand maken boeken waar de natuur een hoofdrol in speelt kans op een onderscheiding: de Jan Wolkers Prijs.

Voor de prijs, een initiatief van dagblad de Volkskrant, het radioprogramma Vroege Vogels en het Wereld Natuur Fonds, komt zowel fictie als non-fictie in aanmerking. In De Volkskrant verklaart Huijsing de naam van de prijs:

‘In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, van zijn boeken en beelden tot zijn tuin op Texel.’

De prijs werd bedacht op de redactie van Vroege Vogels, zo verklaart Huijsing in de Volkskrant. Met dat idee ging het ‘arme radioprogramma’ op zoek naar partners om een serieuze prijs van de grond te krijgen.

Die prijs, met een geldbedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek, is er nu. In de jury is zelfs plaats voor de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers. Zij stelt in de Volkskrant dat Jan Wolkers deze prijs wel gewaardeerd zou hebben:

‘Jan was wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’

Samen met Karina Wolkers zullen tv-recensent Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Joost Huijsing (Vroege Vogels) en Johan van de Gronden (WNF) in oktober een winnaar kiezen. Begin september worden de nominaties bekendgemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis