Nieuw geweld in steden Egypte

Betogers dragen een gewonde kameraad weg tijdens botsingen met de politie, zaterdag in Kairo. Foto AFP

In Egypte is opnieuw met geweld gereageerd op de rechtszaak over het voetbaldrama in Port Said vorig jaar. Supporters van de voetbalclub Ahly staken zaterdag in Kairo de politieclub en het hoofdkwartier van de voetbalfederatie in brand. In Port Said maakten betogers schepen los in een vergeefse poging om het verkeer op het Suezkanaal tot stilstand te brengen.

In februari vorig jaar kwamen 74 supporters van de Kaireense voetbalclub Ahly om het leven tijdens een uitwedstrijd tegen de Masry-club van Port Said. In januari dit jaar werden 21 Masry-supporters ter dood veroordeeld, waarop in Port Said zware rellen uitbraken die aan tientallen mensen het leven kostten.

De Ahly-fans waren aanvankelijk opgetogen over de bevestiging van de 21 doodstraffen. Maar toen bekend werd dat zeven van de negen aangeklaagde politiemannen vrijspraak hadden gekregen, liep de situatie toch uit de hand.

In Port Said zelf bleef het relatief kalm. Het leger handhaaft er nu de orde in plaats van de gehate politie. Maar Port Said voert al weken een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen wat gezien worden als onrechtvaardige vonnissen. De toedracht van het voetbaldrama werd niet bekend: het proces verliep achter gesloten deuren.

Ook rond het Tahrirplein werd opnieuw gevochten. Daarbij viel ten minste één dode. Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim zette gisteren kwaad bloed door te stellen dat de politie sinds de revolutie van 2011 geen enkele kogel heeft afgevuurd. Bij protesten zijn de afgelopen twee jaar zeker tientallen betogers gedood.

Wat de situatie nog moeilijker maakt is dat een deel van de politie zelf in staking is tegen wat zij de ‘ver-Moslimbroederisering’ van de politie noemen. De agenten eisen zowel het ontslag van Ibrahim als ook meer en betere wapens.

Een prominent lid van de Moslimbroederschap heeft voorgesteld om privé-beveiligingsdiensten het recht te geven mensen te arresteren. Tegelijk zei openbaar aanklager Talaat Ibrahim gisteren dat burgers het recht hebben om vandalen te arresteren. Gevreesd wordt dat dit de weg moet openen naar een eigen ordedienst van de Moslimbroederschap.