Net voor duel nog filmpje uploaden

Nederland verloor van Japan De spelers waren kort voor het duel nog druk op sociale media Vandaag de beslissende wedstrijd tegen Cuba

Redacteur Honkbal

Leven als een prof. De 28 internationals van Nederland zitten tijdens de World Baseball Classic in het keurslijf van de Amerikaanse Major League. Een wereldster als Andruw Jones weet niet beter, Bas Nooij verkeert voor even in een totaal andere wereld. Maar dat het bestaan van een honkballer niet altijd over rozen gaat, werd gisteren pijnlijk duidelijk.

De ploeg van manager Hensley Meulens kreeg in het Tokio Dome een lesje in pitchen en slaan van Japan: 16-4. „Het was een Japans avondje”, verzuchtte catcher Nooij, die zijn debuut maakte op het toernooi. Nederland krijgt vandaag een herkansing tegen Cuba in een beslissend duel om een plaats in de finaleronde.

De bravoure die de Nederlandse internationals tijdens het nieuwe WK honkbal zo kenmerkte, was op slag verdwenen. De gezichten stonden op onweer. De onbevangenheid waarmee Nederland eerder tegen topteams als Zuid-Korea en Cuba speelde, was weg. De messcherpe Japanners waren meer dan een klasse beter dan Nederland.

Ontluisterend

De startende pitcher Rob Cordemans, die drie homeruns moest incasseren, had bijna geen woorden voor de ontluisterende nederlaag. „Alles wat ik maar een beetje te hoog gooide werd afgestraft”, zei de werper van de Amsterdam Pirates na afloop. „Dit was een heel ander Japan dan ik voor ogen had.”

Manager Hensley Meulens had Cordemans vlak voor het duel tijdens een persconferentie nog de hemel in geprezen. De oud-prof noemde hem „de beste werper ooit van het Nederlands team”. Het vertrouwen in een goed resultaat tegen Japan was heel groot bij de technische staf en de spelersgroep. Japan was in de ogen van de Nederlanders te kloppen.

Meulens had zijn spelers met een speech voorbereid op de omstandigheden. „De jongens zullen niet nerveus zijn. Ze hebben juist zin om zich te laten zien”, stelde Meulens zelfverzekerd.

Volgens het protocol van de Amerikaanse Major League, die de organisatie van de World Baseball Classic in handen heeft, meldde de selectie zich gisteren vijf uur van tevoren in de kleedkamer. Daarvoor hadden de internationals na een lichte training op zaterdagochtend hun eigen plan mogen trekken.

Sommige spelers gebruikten hun tijd om met hun vrouw of vriendin Tokio te verkennen, anderen trokken zich terug op hun kamer. Op de wedstrijddag gebruikten meerdere internationals hun vergoeding voor een maaltijd bij de McDonald’s tegenover het spelershotel. Voor profspelers uit de Major League is dat bijna een gewoontekwestie, honkballers uit de Nederlandse hoofdklasse sluiten zich daar snel bij aan.

De leiding van het Nederlands team wil tijdens het WK niet te veel bijsturen. „Natuurlijk zet ik mijn vraagtekens bij de eetgewoonten van veel profhonkballers, maar daar kan je niet zomaar verandering in aanbrengen”, legde teamarts Rob Tamminga in het Tokio Dome uit. „In de kleedkamers krijgen ze ook eieren en spek. Dat is in de Verenigde Staten met al die fastfoodketens zo gegroeid. We letten wel op het gewicht van de spelers. Veel meer kunnen we niet doen.”

Privileges

De honkballers hebben tijdens de World Baseball Classic tal van privileges die in Europa minder gebruikelijk zijn. Zo mogen spelers en begeleiders partners, familieleden of vrienden laten logeren op hun kamers. Het idee daarachter is dat iedereen zich buiten de wedstrijden en trainingen zo veel mogelijk op zijn gemak moet voelen. Spelers mogen daarin hun eigen afwegingen maken. Zelfdiscipline is een groot goed in het Amerikaanse honkbal.

Nederland opereert pas als een team bij besprekingen, trainingen en wedstrijden. Dan wordt de volledige concentratie van de internationals geëist. In de uren voor het duel met Japan wordt duidelijk dat het verschil in beleving groot is. Voor sterren als Andruw Jones, Roger Bernadina en Wladimir Balentien is het spelen voor zo’n 40.000 toeschouwers niets nieuws. Ze blijven op de achtergrond. Balentien heeft dat in Japan wel geleerd. Toen hij vorig jaar als speler van de Tokio Swallows tijdens een duel een tweet verstuurde, kwam hem dat op een reprimande te staan.

Spelers op Facebook

Honkballers uit de Nederlandse competitie zoals Michael Duursma en Leon Boyd lieten het thuisfront via sociale media meegenieten met de warming-up. De jonge prof Kalian Sams plaatste een paar minuten voor de eerste pitch zelfs nog een filmpje van de spelerspresentatie op Facebook. „Je bent vijf uur met de voorbereiding bezig en dat doet iedereen op zijn eigen manier”, legde Cordemans uit. Meulens raakte geïrriteerd toen hem werd gevraagd of er regels zijn voor het gebruik van sociale media. „Daar ga ik nu hier met jou niet over praten. Volgende vraag”, zei hij boos.

Wat zo’n mooie avond voor de Nederlandse honkballers had moeten worden, eindigde in een deceptie. De Japanners sloegen maar liefst zes homeruns en hielden met pitcher Kenta Maeda de Nederlandse slagmensen in bedwang. De conclusie van Meulens: „Dit moeten we snel vergeten. Tegen Cuba moeten we opnieuw beginnen. Dat wordt do or die.”

    • Koen Greven