Luisteren: Anouk presenteert Birds - ‘eindelijk kwaliteit naar het songfestival’

Anouk tijdens de presentatie van het nummer Birds.Foto ANP/Bas Czerwinski

Gaat het Anouk lukken om namens Nederland eindelijk weer een felbegeerde finaleplaats te bemachtigen op het Eurovisie Songfestival? Iedereen kan nu een eigen oordeel vellen want het nummer Birds is officieel de wereld in.

De zangeres gaat ervoor in het Zweedse Malmö in mei, zo zei ze tijdens de persconferentie waarin ze het nummer presenteerde:

“Het is een mooi nummer. Er zullen geheid mensen zijn die er geen drol aan vinden, maar dat is altijd zo. De een vindt het fantastisch, een ander gedeelte vindt het vreselijk. So be it.”

Spoel onderstaand filmpje twintig seconden door voor enkele fragmenten uit het gesprek tussen Cornald Maas en Anouk over het nummer:

Amanda Kuyper, muziekjournalist voor NRC Handelsblad, spreekt van een mooi, melancholisch nummer:

“Het is een mooi, weemoedig stemmend liedje. Een melancholische soundtrack bij de verwerking van een gestrande relatie, met strijkers die druipend van tranen aanzetten op emotie. Van ingehouden hartenpijn naar ontladende bevrijding, met een tamelijk kitsch kinderkoor in het laatste bridge-deel.

Anouk zingt beheerst. Dit is geen nummer waarin ze haar stem kan laten gaan, maar juist zacht moet vleien op de sierlijke melodie.

Of het scorend songfestivalmateriaal is valt nooit te zeggen, maar het is de eerste Nederlandse inzending in jaren van hoge muzikale kwaliteit, waarin ik echt graag vertrouwen heb.”

De meningen druppelen binnen op Twitter en lijken overwegend positief:

Twitter avatar LeoBlokhuis Leo Blokhuis Ik heb geen verstand van t Songfestival, maar ik vind ‘Birds’ van @Anouk dus een heel mooi liedje. Een triest walsje. Mooi hoor!
Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Birds @anouk gepresenteerd. Eigenlijk wel het mooiste lied dat we ooit naar het #songfestival zonden
Twitter avatar HansSchiffers Hans Schiffers Birds. Mooi. Maar het imago van Nederland als #Songfestival natie moet langzamerhand volkomen ongrijpbaar zijn #3Js #Sieneke #Joanne #Anouk
Twitter avatar SherillforReal Sherill Samson @songfestivalNL Ik vind het een prachtige ballad! Prachtig dramatisch! #ESF13 #Anouk
Twitter avatar wolkenveldt Davy Leeuw Het is eigenlijk te rustig om echt indruk mee te maken. En dat kan echt maar een keer. We zullen het zien. #esf13 #anouk #birds
Twitter avatar BartNijman Bart Nijman Muziekjourno’s: “Mooi traag liedje, even laten bezinken.” Rest van NL: “Gaaaap saaai kudtlied boeeee jammerrrr.” #Anouk #Birds

In 2011 zong ze het nummer al over de telefoon tijdens het radioprogramma van Giel Beelen. Eigenlijk tegen de regels, maar gelukkig ziet de organisatie van het Festival hier geen probleem. In Tivoli De Helling trakteerde ze het publiek vorige maand a capella op een halve minuut uit het nummer:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=of0Yx1KK700

‘Dit nummer is te goed’

De producer van het nummer, de Zweed Tore Johansson, gaf een veelbesproken interview over het nummer aan de krant Sydsvenskan. Hij zei daarin dat hij niet verwacht dat Birds een goede kans heeft: het nummer zou er te goed en te ingewikkeld voor zijn:

“Dit is geavanceerde muziek met veel akkoorden, niet muziek die het Eurovisie Songfestival wint. Het is daarnaast een originele song, terwijl al het andere dat is geschreven voor het Eurovisie Songfestival kopieën van oude hits zijn, dat is de meest betrouwbare manier om een ​​nieuwe hit te maken.”

Een dag daarna reageerde Anouk op Facebook met een flink portie optimisme:

“I just heard that my producer Tore thinks our song is too good to win the Eurovision songfestival. Is that even possible? Have Faith young Skywalker! The force is strong with this one :-)”

    • Annemarie Coevert