Longartsen hekelen ‘minister van tabak’

Twee longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk hebben een website opgezet waarop zij mensen veroordelen voor banden met de tabaksindustrie. Zij noemen onder meer oud-senator en oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die betaald advies gaf aan sigarettenfabrikant British American Tobacco en emeritus hoogleraar Irene Asscher, moeder van de vicepremier en commissaris bij sigarettenfabrikant Philip Morris. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wordt wegens veronderstelde contacten met de tabaksindustrie neergezet als ‘minister van Tabak’.

De longartsen, Wanda de Kanter en Pauline Dekker, voeren al jaren actie tegen roken. Volgens hen overlijden jaarlijks 23.000 mensen aan de gevolgen. Hun voornaamste doel is te voorkomen dat jongeren ermee beginnen. Voor het naming and shaming op hun website ‘Tabak Nee’ baseren ze zich deels op het werk van onderzoeksjournalisten.

Volgens een woordvoerder van Schippers zijn de aantijgingen op de website „nergens op gebaseerd”. Als minister in het kabinet-Rutte I verhoogde zij juist het budget voor antirookvoorlichting aan jongeren, stelt hij. Wel beëindigde Schippers de dure televisiecampagnes via Postbus 51, omdat voorlichting via de sociale media effectiever zou zijn. Inmiddels valt het ontmoedigingsbeleid voor roken onder staatssecretaris Martin van Rijn.