Kortkolom economie

Miljoenenclaim dreigt voor Aegon

Amsterdam. Verzekeraar Aegon hangt een schadeclaim boven het hoofd die in de honderden miljoenen euro’s kan lopen. De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft in een zaak tegen Aegon over woekerpolissen de klagers grotendeels gelijk gegeven. Doorgaans neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over. Aegon zou klanten hebben misleid bij de aankoop van een beleggingsverzekering die tussen 1987 en 1998 werd verkocht onder de naam Koersplan. (NRC)

‘Shell-topman in running voor Roche’

Amsterdam. Bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell zou in de running zijn om president-commissaris te worden van de Zwitserse farmaceutische multinational Roche. Volgens de Neue Zürcher Zeitung is Voser één van twee kandidaten. De ander is Paul Bulcke, topman van Nestlé. Beiden zijn al commissaris bij Roche. De grootste producent van medicijnen tegen kanker ter wereld krijgt na de zomer een nieuwe president- commissaris. Dan vertrekt Franz Humer die meer dan tien jaar leiding gaf aan het bedrijf. Geen van de betrokkenen wil commentaar geven. (Bloomberg)

Ahold start inkoop eigen aandelen

Amsterdam. Supermarktketen Ahold start met een programma waarbij het concern eigen aandelen gaat terugkopen. In totaal koopt het aandelen terug tot een bedrag van 500 miljoen euro. Dat maakte het concern vanochtend bekend. Het programma zal naar verwachting binnen een jaar worden afgerond en is bedoeld om waarde terug te geven aan de aandeelhouders. (NRC)

Arcadis bouwt mee aan Olympisch dorp

Amsterdam. Een Braziliaanse dochteronderneming van ingenieursbureau Arcadis werkt mee aan het Olympische dorp voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Het bedrijf is onderdeel van een consortium dat het projectmanagement op zich neemt. Dat maakte het bureau maandag bekend. Het dorp beslaat in totaal 75 hectare. Dochteronderneming Arcadis Logos levert onder meer diensten voor de kostenplanning en het bouwtoezicht. (Novum)