Kortkolom buitenland

Zeven buitenlanders in Nigeria vermoord

Kano. De zeven gijzelaars, die medio februari door een radicaal islamitische groep in het noorden van Nigeria waren gekidnapt, zijn vermoord. De bouwvakkers (vier Libanezen, een Brit, Griek en Italiaan) werden vermoedelijk gegijzeld door de groep Ansaru, een afsplitsing van de islamitische sekte Boko Haram. Volgens deze groep zouden de zeven gedood zijn bij een bevrijdingsoperatie door Nigerianen en Britten. De Britse regering onthield zich van commentaar. Italië ontkent dat er een operatie gaande was. (AP)

Parlement Libië door menigte belegerd

tripoli. Het Libische parlement heeft zijn zittingen gisteren voorlopig opgeschort na gewelddadig protest waarbij parlementsleden urenlang in een vergaderruimte werden belegerd en een aanval op de auto van de voorzitter. De aanvallers eisen goedkeuring van een wetsvoorstel om medewerkers van de vroegere Libische leider Gaddafi uit de overheid te weren. Het parlement was net weer terug in zijn gebouw na een bezetting van een maand door gewonde ex-rebellen die onder andere een levenslang pensioen eisten. De regering slaagt er niet in haar gezag op te leggen aan de milities die uit de oorlog tegen Gaddafi zijn overgebleven. (Reuters)

Zaak tegen Magnitski ruim week verdaagd

Moskou. De strafzaak tegen de Russische jurist Sergej Magnitski, die al drie jaar dood is, is vandaag verdaagd tot 22 maart. De rechtbank besloot daartoe, omdat de advocaat van wijlen Magnitski meer tijd wilde voor bestudering van het dossier. Magnitski, die in 2009 in de gevangenis stierf nadat hij corruptie op overheidsniveau had onthuld, is belastingfraude ten laste gelegd. Zijn dood belast de bilaterale betrekkingen tussen Rusland en de VS. (NRC)

Tien jaar cel voor Saoedische activisten

riad. Een Saoedische rechtbank heeft twee prominente politieke activisten zaterdag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens opruiïng en onjuiste informatie aan buitenlandse media. Het gaat om Mohammed Fahd al-Qahtani en Abdullah Hamad, oprichters van de verboden Saoedische Civiele en Politieke Rechten Associatie, die ijvert voor een constitutionele monarchie. In tegenstelling tot andere zaken was het proces open voor pers en publiek, wat activisten beschreven als een stap voorwaarts. (Reuters)

Shanghai schrikt van dode varkens

SHANGHAI. Burgers in Shanghai durfden de afgelopen dagen hun tanden niet te poetsen met kraanwater, laat staan te drinken. De ontdekking van duizenden dode, geïnfecteerde varkens in de Huangpu-rivier, die een bron van drinkwater is, leidde tot grote onrust, geruststellende verklaringen van de overheid ten spijt. De zorgen over het kraanwater werden versterkt door berichten over massale varkenssterfte in stroomafwaarts gelegen dorpen waar varkens worden gehouden in kleine, onhygiënische stallen. Boeren daar hebben vaak te weinig land om de karkassen te begraven en ook geen geld om de beesten te verbranden. (NRC)