Kortkolom binnenland

Fleur Gräper nieuwe voorzitter van D66

Eindhoven. De leden van D66 hebben zaterdag op het partijcongres Fleur Gräper als nieuwe voorzitter gekozen. Gräper (38) is secretaris van de SER Noord-Nederland en was eerder fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten van Groningen. Zij volgt Ingrid van Engelshoven op. Onder haar leiding verdubbelde het ledenaantal van D66 van 10.000 leden naar ruim 23.000. Tijdens het congres riep politiek leider Alexander Pechtold op tot een sociaal akkoord dat rekening houdt met de belangen van jonge generaties en tot investeringen in onderwijs. Zonder een „goed gevulde” uitgestoken hand hoeft het kabinet niet op de steun van D66 te rekenen, zei hij. (NRC)

Groningse vermoord bij overval in Ghana

Groningen. Een 25-jarige inwoonster uit Groningen is vrijdag vermoord in de Ghanese stad Tema. Op weg van haar vrijwilligerswerk naar huis werd ze neergeschoten tijdens een roofoverval. Ze overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De vrouw werkte als vrijwilliger voor de Stichting NeViSo aan een project tegen kinderarbeid. De Nederlandse vrijwilligers met wie de vrouw werkte, en die erbij waren toen ze werd neergeschoten, zijn inmiddels terug in Nederland. Lokale autoriteiten zijn op zoek naar de daders. (NRC)

Oud-wethouder Ypke Gietema overleden

Groningen. De Groningse oud-wethouder Ypke Gietema is zaterdagmiddag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij was de stuwende kracht achter het Groninger Museum en het ‘nieuwe bouwen’ in de stad en jarenlang gezichtsbepalend PvdA-leider. Gietema maakte in 1974 zijn entree in de stadspolitiek en groeide uit tot een eigenzinnig, flamboyant politicus. Hij wilde met zijn beleid van stedelijke vernieuwing een einde maken aan de verpaupering van de Groningse binnenstad. In 1992 trad hij af naar aanleiding van een affaire rondom de Groninger Kredietbank, die grote verliezen leed. (NRC)

Automobilist heeft geen idee bij sirene

Amsterdam. Veel automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als ze een ambulance-, politie- of brandweerauto met zwaailicht en sirene tegenkomen op de weg. Ruim zestig procent zegt moeite te hebben om snel voorrang te verlenen. Het merendeel denkt ten onrechte dat verkeersregels mogen worden overtreden om ruimte te maken. Dat bleek vandaag uit onderzoek van onder meer het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) onder ruim 2.100 weggebruikers. (Novum)

Dode vrouw in huis, man aangehouden

Vlissingen. In een woning in Vlissingen zijn gistermiddag een dode vrouw (54) en haar zwaargewonde echtgenoot (53) aangetroffen. De man is overgebracht naar het ziekenhuis en daar aangehouden, liet de politie weten. Een familielid van het echtpaar had de politie gewaarschuwd. Hij kon geen contact krijgen. De politie onderzoekt de rol van de man en wat zich in de woning precies heeft afgespeeld. (Novum)