Kort

Schaatsen

Wüst imponeert met zeges op mijl en 3 km

Amsterdam. - Ireen Wüst heeft dit weekend bij de wereldbekerfinale in Heerenveen laten zien dat ze in topvorm is. Zaterdag maakte Wüst indruk door de 3 kilometer te winnen in een baanrecord van 3.58,68 minuten. Op de 1.500 meter was ze gisteren de snelste in 1.54,67, de vierde tijd ooit in Thialf. „Ik ben in een supervorm”, jubelde Wüst, die over twee weken bij de WK afstanden op vier afstanden start: de 1.000, 1.500, 3.000 en 5.000 meter. „Ik ga mijn best doen om vier keer goud te halen. Dat is mijn doel”, zei ze op schaatsen.nl. De eindzege in het wereldbekerklassement van de 1.500 meter ging naar Marrit Leenstra, die genoeg had aan haar achtste plaats (1.57,74). Leenstra haalde 411 punten, 36 meer dan de Canadese Christine Nesbitt. Wüst miste de eerste drie wedstrijden van dit seizoen en werd derde met 350 punten. NRC

„Vier keer goud op de WK, dat is mijn doel”

Ireen Wüst, dit weekend in topvorm in Thialf

Wielrennen

Richie Porte winnaar rittenkoers Parijs-Nice

AMSTERDAM. - Richie Porte heeft gisteren Parijs-Nice gewonnen. De Australische renner van Team Sky was de snelste in de afsluitende tijdrit naar de Col d’Èze. Hij legde de 9,6 kilometer lange klim af in 19.16 minuten. De Amerikaan Andrew Talansky werd op 23 seconden tweede en eindigde ook in het klassement als tweede. De Nederlander Lieuwe Westra, vorig jaar nog tweede in Parijs-Nice, moest na een tegenvallende tijdrit (20.51 minuten) genoegen nemen met de achtste plaats in de eindklassering. Robert Gesink was zaterdag uit de koers gestapt. Bauke Mollema (ook Blanco Pro Cycling) is gisteren als tweede geëindigd in de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico. Hij gaf acht tellen toe op de Spaanse winnaar Joaquin Rodriguez. De Tirreno eindigt morgen met een tijdrit. Novum

4de

eindzege Ted Ligety op de reuzenslalom

Amsterdam. - Ted Ligety heeft zaterdag de wereldbekerzege op de reuzenslalom veiliggesteld. De Amerikaanse skiër won zijn vijfde race van het seizoen in het Sloveense Kranjska Gora. Het is al de vierde wereldbekerzege op de reuzenslalom voor Ligety, die ook in 2008, 2010 en 2011 de eindzege opeiste. De Noor Aksel Lund Svindal, die in Slovenië als zesde eindigde, kan Ligety met nog een race te gaan niet meer achterhalen in het klassement. Hetzelfde geldt voor de Oostenrijker Marcel Hirscher, tweede dit weekend. Novum