Kijken: weer een nieuwe bewerking van de mythe van Van Gogh

Vanaf vanavond kun je kijken naar Van Gogh; een huis voor Vincent, de nieuwe vierdelige serie over kunstenaar Van Gogh die wordt uitgezonden bij de Evangelische Omroep. Barry Atsma, u allen welbekend van films als De Storm en Komt Een Vrouw Bij De Dokter (beide uit 2009), speelt Van Gogh.

De serie draait om Vincent Willem (gespeeld door Jeroen Krabbé), de neef en enige erfgenaam van Van Gogh, en diens erfenis. Aanvankelijk moet hij niets hebben van zijn oom, maar aan de hand van brieven, tekeningen en schilderijen van zijn oom ontdekt hij steeds meer:

Bekijk de trailer voor ‘Van Gogh; een huis voor Vincent’:

Redacteur Wilfred Takken schreef eerder in NRC Handelsblad over de serie:

“De serie onderscheidt zich door het tonen van een belangrijke episode van Van Goghs after life. De raamvertelling gaat over zijn neefje, Vincent Willem (1890-1978), gespeeld door Jeroen Krabbé. Hij is een nerd – in de jaren vijftig al bezig met de hogesnelheidslijn – die de tientallen schilderijen in zijn huis heeft staan. Hij wil ze verpatsen (dit is verzonnen) want hij haat zijn dode oom en geeft niet om kunst. Tijdens een reis door Zuid-Frankrijk komt hij nader tot Vincent. Uiteindelijk besluit hij de schilderijen aan de staat te schenken en er een Van Gogh-museum omheen te laten bouwen: een thuis voor Vincent. Zo zien we wat er met Van Goghs erfenis gebeurt, en krijgt het verhaal toch nog een happy end.”

Met de gevleugelde woorden ‘okee Atsma, over die berg moet je heen’ luidde Takken in zijn artikel ook de ‘berg’ materiaal in die er in de loop der jaren al verschenen is over Van Gogh. Kijk even mee naar een aantal bekende voorbeelden die de beeldbuis of bioscoop gehaald hebben.

Tony Curran in de sf-serie Doctor Who (2010)

De bekende Britse SF-serie Doctor Who wijdde in 2010 een aflevering aan Van Gogh. Daarin ontdekt The Doctor op één van Van Goghs schilderijen een buitenaards wezen in een kerkraam. Dat moet uiteraard onderzocht worden en dus reist hij terug in de tijd:

Kirk Douglas in Lust for Life (1956)

Douglas won een Golden Globe voor zijn rol als Van Gogh in deze invloedrijke Hollywoodfilm over het lijden van de schilder:

Tchéky Karyo in Vincent et moi (1990)

In deze de kinderfilm verkoopt een Canadees meisje een tekening, die als echte Van Gogh wordt doorverkocht:

Martin Scorsese in Dreams (1990)

In deze laatste film van de Japanse regisseur Akira Kurosawa dwaalt een kunststudent door Van Goghs schilderijen, op zoek naar de schilder, die gespeeld wordt door vermaarde regisseur Scorsese:

Het eerste deel van Van Gogh; een huis voor Vincent is rond 22:05 uur te zien op Nederland 1.