Kenia kiest, Europa huivert

Uhuru Kenyatta – verdacht van misdaden tegen de menselijkheid – werd zaterdag uitgeroepen tot president van Kenia Het gevreesde geweld bleef uit Kenyatta moet in juli naar het Internationaal Strafhof komen

Supporters of Kenyan Prime Minister Raila Odinga look out from the balconies of a building in the Mathare slum in the Kenyan capital of Nairobi March 9, 2013. Kenyan Prime Minister Raila Odinga will not concede this week's election and will launch a legal challenge if rival Uhuru Kenyatta is officially declared president, an adviser said on Saturday. REUTERS/Goran Tomasevic (KENYA - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY SOCIETY) REUTERS

correspondent afrika

Na het gebrekkige tellen van de stemmen en de verkiezingscampagnes die het land etnisch hebben gepolariseerd, werd zaterdag de winnaar van de Keniaanse presidentsverkiezingen bekend: Uhuru Kenyatta, vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) voor misdaden tegen de menselijkheid.

Kenyatta won de Keniaanse verkiezingen overtuigend, met 50,07 procent, zeven procent meer dan zijn rivaal Raila Odinga. In juli moeten Kenyatta en zijn eveneens door het ICC gezochte running mate William Ruto zich bij het ICC verantwoorden omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het organiseren van het verkiezingsgeweld in 2008 waarbij officieel 1.300 mensen omkwamen en een half miljoen Kenianen ontheemd raakten.

Ondanks zijn overwinning was de marge waarmee Kenyatta de drempel nam om een tweede ronde te voorkomen (50 procent) flinterdun: 8.400 stemmen. „De democratie van Kenia is in het geding. De verkiezingscommissie heeft gefaald”, zei zijn rivaal Odinga, die het resultaat bij de Hoge Raad gaat aanvechten.

Odinga riep hij zijn aanhang op tot kalmte, want „Kenia kan een ronde van geweld zoals in 2007/2008 niet overleven”. Na de gefraudeerde verkiezingen eind 2007 riepen politici zoals Odinga op tot verzet, wat leidde tot twee maanden van grote chaos. De nachtmerrie van toen veroorzaakte bij deze verkiezingen grote vrees voor geweld. Tot ieders opluchting werd de uitslag dit weekend, op enkele opstootjes na in de bolwerken van Odinga, zonder geweld geaccepteerd.

Tot op het laatste moment bestonden er twijfels over mysterieuze door de verkiezingscommissie gepubliceerde cijfers. Vrijwel direct bij het beginnen van het tellen bevroor de computer met de binnengekomen uitslagen. Daarna verscheen er op het scherm een onverwacht hoog aantal afkeurde stemmen: meer dan 300.000. De verkiezingscommissie excuseerde zich daar later voor met de uitleg dat de computer het aantal per ongeluk met een factor van acht had vermenigvuldigd. Op vrijdagnacht, toen de Kenianen al hun nagels hadden afgebeten, bleken er plots ruim twee miljoen stemmen meer te zijn uitgebracht, waarmee het opkomstpercentage op 86 procent uitkwam.

Hoewel Odinga de kans op een tweede ronde lijkt te zijn ontnomen door onregelmatigheden bij het tellen, bestond ook onder veel aanhangers van de Luostam het besef dat Odinga hoe dan ook niet een meerderheid van de stemmen kan halen. Kenyatta prees in een rede „de vechtlust van Odinga” en hij beloofde tegenstanders in zijn regering te zullen opnemen.

Vele commentaren in de kranten waarschuwen voor de aangescherpte verdeeldheid tussen de stammen. Op basis van de numerieke sterkte van de grote stammen had deze uitslag al maanden geleden kunnen worden voorspeld. De twee grote blokken van tribale groepen de Kikuyu en Kalenjin in het centrum van het land kozen voor Kenyatta, de tribale blokken van Luo’s en Luhya’s in het westen brachten hun stem massaal op Odinga uit.

Kenyatta staat aan het hoofd van de rijkste familie van Oost-Afrika. De in het westen opgeleidde grootgrondbezitter is een goede spreker en appelleert aan de jeugd.

Als Odinga zijn rechtszaak verliest, wordt Kenyatta op 26 maart beëdigd.

    • Koert Lindijer