Japanse vraag naar vloeibaar gas levert Nederland megaorders op

Onder meer bouwconcern BAM, SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro hebben miljoenencontracten binnengehaald voor het winnen en transporteren van vloeibaar gas in Australië. Het Financieele Dagblad schrijft dat de Nederlandse bedrijven profiteren van de Japanse vraag naar het zogenoemde lng.

De krant berekende samen met exportkredietverzekeraar Atradius dat alleen al het Ichthys-project een contractwaarde heeft van twee miljard euro voor verschillende Nederlandse ondernemingen. Dit gasveld, 230 kilometer voor de kust van West-Australië, wordt ontwikkeld om vloeibaar aardgas (liquid natural gas) te leveren aan Japan.

Het Aziatische land is de grootste lng-importeur ter wereld. Na de ramp met de kerncentrale in Fukushima twee jaar geleden, is de vraag naar vloeibaar gas sterk toegenomen, aldus het FD.

Het Ichthys-project in Australië:

    • Jules Seegers