Japan herdenkt slachtoffers beving en tsunami, nog duizenden ontheemd

Een man wijst een naam aan op een gedenksteen in Ishinomaki, in de prefectuur Miyagi. Foto AP / Shizuo Kambayashi

Japan heeft vandaag een moment stilte in acht genomen om de bijna negentienduizend slachtoffers te herdenken van de aardbeving en de tsunami die het land precies twee jaar geleden troffen. De beving was de krachtigste in de geschiedenis van Japan.

Op een herdenkingsdienst in Tokio, waar de Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko aanwezig waren, werd om 14.46 uur lokale tijd, het precieze tijdstip waarop de aardbeving plaatshad, stilte in acht genomen. De beving had een kracht van 9,0. Het natuurgeweld had een tsunami tot gevolg die de Japanse noordoostkust verwoestend trof.

Niet alleen werden complete dorpen weggevaagd, de tsunami leidde ook tot een kernramp bij de Fukushima Dai’ichi kerncentrale. Het koelsysteem viel uit en in drie reactors had een kernsmelting plaats. Er kwamen grote hoeveelheden straling vrij. Meer dan honderdduizend mensen werden uit het gebied rondom de centrale geëvacueerd.

Nu, twee jaar later, zijn zo’n driehonderdduizend mensen nog steeds ontheemd door de driedubbele ramp. Japan heeft moeite om het nucleaire afval bij Fukushima op te ruimen en in het door de natuurramp getroffen gebied wachten nog tienduizenden in tijdelijke onderkomens op permanente huisvesting; een proces dat wel tien jaar kan gaan duren, zo meldden autoriteiten aan AP.

    • Jules Seegers