'Inkomsten corporaties te hoog ingeschat'

Het kabinet schat de extra huurinkomsten voor woningcorporaties voor de komende jaren veel te hoog in. Met de maximale huurverhogingen die het kabinet wil doorvoeren, kunnen corporaties niet de nieuwe verhuurdersheffing betalen en blijven investeren in bouw. Dat stelt corporatievereniging Aedes vandaag op basis van berekeningen van adviesbureau Ortec Finance.

In het woonakkoord wil het kabinet de huurverhogingen, die morgen in de Eerste Kamer worden behandeld, vanaf 1 juli begrenzen op maximaal 6,5 procent (inclusief inflatie). Tegelijkertijd komt er een nieuwe heffing voor woningcorporaties en andere verhuurders met meer dan 10 woningen die de komende jaren oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017.

Volgens berekeningen van adviesbureau ABF die het kabinet hanteert zijn de extra huurinkomsten voor corporaties en andere verhuurders in 2017 ruim 1,8 miljard euro. Zo zou de heffing structureel betaald kunnen worden vanuit het huurbeleid.

Volgens hoogleraar Johan Conijn van Ortec lopen de extra huurinkomsten voor corporaties (die 90 procent van de heffing zouden betalen) op tot slechts 730 miljoen euro in 2017. Een reden is dat de inkomsten over het volgende jaar steeds al deels in het lopende jaar zijn meegerekend, zegt Conijn. Ook zal het niet mogelijk zijn in alle regio’s de huren te verhogen. Verder zullen nieuwe huurders een lager inkomen hebben, waarvoor geen huurverhoging geldt.