Honger naar kennis

None

Voor het eerst sinds lange tijd stonden de Blaricumse buren Paul de Leeuw en Linda de Mol weer eens recht tegenover elkaar op de zaterdagavond. Zou de nieuwe kennisquiz Weet ik veel (RTL4) opgewassen zijn tegen de hervatting van de reeks amusementsprogramma’s Langs de Leeuw (VARA)?

In De wereld draait door (VARA) zei De Mol de avond tevoren nogal moedig dat ze rekende op 1,1 miljoen kijkers en dat ze vanaf 1,5 miljoen de vlag zou uitsteken. Het werden er ruim 2,3 miljoen, terwijl een van de aardigste afleveringen tot nu toe van Langs de Leeuw bleef hangen op 963.000. Tegenwoordig wint RTL bijna altijd op zaterdagavond, maar deze triomf is opmerkelijk, omdat Weet ik veel een weinig spectaculaire, nogal ouderwetse kennisquiz bleek: vijf identiek opgebouwde reeksen van tien meerkeuzevragen, beantwoord door drie BN’ers (een televisiepresentator, een sporter en een popzanger) en een zaal vol studenten.

De vernieuwing zat vooral in het thuis meespelen met een second screen, maar die optie ging niet door wegens overbelasting van het systeem, zoals een boodschap onderin het beeldscherm verduidelijkte. Op Twitter werd deze #weetikfail pijnlijk gevonden, omdat de sponsor van Weet ik veel Windows8 heette.

Dat meespelen verklaart ook het ontbreken van open vragen, zoals in Twee voor twaalf (VARA, donderdag), Met het mes op tafel (MAX, vrijdag) en de tweede rondes van de nieuwe dagelijkse quiz in de vooravond Wat weet Nederland (EO). Die laatste quiz kun je thuis de dag tevoren op internet meespelen, maar met open vragen is dat lastig. Mijn antwoord ‘Rijksmuseum’ op de vraag naar de schatkamer van Nederland werd fout gerekend, omdat het ‘het Rijksmuseum’ moest zijn.

De nieuwe hausse aan kennisquizzen wordt vermoedelijk veroorzaakt door de behoefte van een uitgehongerd publiek aan kennis, mits amusant opgedist. Maar vind nog maar eens een redactie die foutloos leuke vragen weet te formuleren. In Met het mes op tafel werd laatst ‘Heracles’ gezocht als antwoord op de vraag naar de grootste Griekse held voor Troje. Bert van Leeuwen keurde in Wat weet Nederland het goede antwoord ‘Velsen’ af op de vraag naar de gemeente waar de Hoogovens staan. Het moest ‘IJmuiden’ zijn, ook al hoort dat tot de gemeente Velsen.

De vragen in Weet ik veel waren wel perfect: leuke instinkers, originele formuleringen en soms met een onbekend aantal van vier gegeven antwoorden dat goed was. Nu nog die techniek onder de knie krijgen, en dan is het een verrassende aanwinst.

    • Hans Beerekamp