Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Herkenbaar getokkel aan ‘het eind van de wereld’

Schrijfster Maartje Wortel is na Daan Heerma van Voss en Alma Mathijsen het derde Nederlandse schrijftalent dat voor NCRV’s Cappuccino Schrijvershuis mag werken in het huis van een gevestigd auteur. Wortel gaat op bezoek bij ZKV-auteur A.L Snijders (1937). Als Wortel voor het besneeuwde huis staat van Constantijn Huygensprijs winnaar (2010) Snijders, bekend als auteur van het Zeer

Maartje Wortel/ Foto Merlin Daleman

Schrijfster Maartje Wortel is na Daan Heerma van Voss en Alma Mathijsen het derde Nederlandse schrijftalent dat voor NCRV’s Cappuccino Schrijvershuis mag werken in het huis van een gevestigd auteur. Wortel gaat op bezoek bij ZKV-auteur A.L Snijders (1937).

Als Wortel voor het besneeuwde huis staat van Constantijn Huygensprijs winnaar (2010) Snijders, bekend als auteur van het Zeer Korte Verhaal (ZKV), voelt ze zich nog enigszins verloren, staand voor een huis ‘aan het eind van de wereld’. Na een tijd rond de boerderij van Snijders in het Gelderse Klein Dochteren te hebben rondgelopen, komt Wortel daar op terug. Met die rand van de wereld valt het volgens haar wel mee:

‘Ik hoor hier de Rijksweg, of ik weet niet of het de Rijksweg is, maar ik hoor verkeer.’

Ook hoort Wortel vertrouwde geluiden van kippen, geluiden die ze kent uit Snijders’ werk. Veel van diens verhalen spelen zich af rondom zijn huis. Zo is de tuin van Snijders volgens Wortel in feite ook een soort werkkamer.

Wortel geeft aan niet per toeval het huis van Snijders te bezoeken. Ze heeft naar eigen zeggen een duidelijke link met de auteur:

‘A.L. Snijders is natuurlijk de meester van het Zeer Korte Verhaal, of de uitvinder van het Zeer Korte Verhaal, en dat doe ik ook wel in mijn werk, ik vertel niet meer dan nodig is.’

Wortel baarde in oktober 2010 opzien door met haar debuutroman Dit is jouw huis de Anton Wachterprijs te winnen ten koste van Dorsvloer vol confetti, het bestsellerdebuut van Franca Treur. Inmiddels schreef ze nog een roman en was ze onder andere columnist voor nrc.nl.

Aankomende zaterdag zal Wortel op radio 2 het verhaal voordragen dat ze in het huis van Snijders heeft geschreven.