Feestje? Nee, mag niet van meneer Jordania

Vitesse blijft na de zege op FC Twente in het spoor van de topdrie Spelmaker Theo Janssen wil zijn club geen titelkandidaat noemen Maar Vitesse wil meer, en vooral eigenaar Merab Jordania

Redacteur Voetbal

Wat is nodig voor de top? De informele leider van Vitesse, Theo Janssen, weet er wel wat van. Hij was een pijler onder de succesjaren van FC Twente en pikte vorig jaar tijdens zijn seizoen bij Ajax zijn tweede landstitel in drie jaar mee. „Als ik hier ook kampioen word dan berg ik mijn schoenen op”, grijnsde hij gisteravond na de zwaarbevochten uitoverwinning van Vitesse op zijn oude club FC Twente (1-0). Maar titelkandidaat wil hij Vitesse nog steeds niet noemen. „Dat heeft niets met durven te maken”, zei hij. „In deze competitie heeft het gewoon geen enkele zin om voorspellingen te doen.”

Nog acht wedstrijden te gaan en Vitesse doet nog mee om het kampioenschap. Mooi, maar Vitesse is er nog lang niet, vindt doelman Piet Velthuizen. In de eerste seizoenshelft werd de Arnhemse club tot titelkandidaat verheven, maar die euforie werd het elftal van trainer Fred Rutten in de eerste weken van 2013 bijna fataal. „We beseften niet dat de echte prijzen pas aan het eind verdeeld worden”, zei de keeper van Vitesse gisteravond. „Nu is dat besef er wel, dat we nog acht finales moeten winnen. We zijn echt hongerig en dat blijven we zolang we niets te eten krijgen.”

Met ‘te eten krijgen’ bedoelt hij niet de vierde plaats die Vitesse nu bezet. Die geeft recht op Europees voetbal, de Europa League, maar bij de Arnhemse club met zijn steenrijke Georgische eigenaar deed iedereen na de overwinning op directe concurrent FC Twente zijn stinkende best om de schijn van zelfgenoegzaamheid tegen te gaan. Zoals trainer Rutten gisteravond na de persconferentie, toen hem gevraagd werd of er nu een klein flesje open kan. „Nee, dat mag niet van meneer Jordania.”

Niveau Kindergarten

Vitesse wil meer, en vooral eigenaar Merab Jordania wil meer. Dat Vitesse als laatste club van buiten de traditionele topdrie nog aansluiting heeft bij koploper Ajax, PSV en Feyenoord is knap. Maar daarin schuilt volgens trainer Rutten een groot gevaar. „Het probleem bij Vitesse is dat er mensen om de club heen zweven die na een overwinning zeggen: kijk eens waar we nu staan, prachtig wat we nu hebben. Maar dat is niveau Kindergarten. Daar moet Vitesse van af.”

Wie hij precies bedoelde, bleef onduidelijk. Rutten: „In ieder geval niemand in de kleedkamer. Ik heb het over mensen rond de club, die moeten beseffen dat het aan de top anders werkt. Als je bij een topclub een wedstrijd wint, dan gaat het van hup, deur dicht, op naar de volgende tegenstander.” Bij de top past niet: blij zijn met een voorsprong van zes punten op de nummer vijf FC Utrecht in de strijd om de vierde plaats. Toch een soort doelstelling voor Vitesse? Rutten: „Winnen bij ADO Den Haag volgende week is onze doelstelling.”

Vitesse legt zichzelf misschien wel te weinig druk op, vindt Rutten. Zelf heeft hij als trainer van PSV drie jaar op rij meegemaakt wat te hoge druk met een team kan doen. PSV kocht zo in dat alleen Champions League-deelname de uitgaven kon dekken. Het team bezweek steeds en Rutten werd afgelopen seizoen ontslagen. Daarom ook was hij zo boos toen de beloofde versterkingen bij Vitesse in januari dit jaar niet kwamen. Hij vond dat de clubleiding „supporters voor de gek houdt” door over een kampioenschap te spreken en vervolgens op de transfermarkt niets voor elkaar te krijgen.

Rutten streeft nu naar de mentaliteit van een topclub. Niet altijd leuk, wel noodzakelijk. „Ik ben hier weleens de boeman, die de dingen wat hard stelt. Ik wil namelijk waken voor gemakzucht. Te snel tevreden zijn. Maar dat proces zal bij Vitesse nog jaren duren, zoals dat bij FC Twente ook jaren heeft geduurd.”

Als trainer van Twente stond hij aan de basis van de voorbije succesjaren van de Enschedese club. Aan de grimmigheid in Twente na de recente wanprestaties proeft hij nu de status van een topclub. „Je moet die zuurheid hebben als het minder gaat.”

Dat mist Rutten in Arnhem. Maar nogmaals: „Niet in de kleedkamer.” Want daar zitten karakters. Topscorer Wilfried Bony bijvoorbeeld, die gisteren niet veel meer deed dan het beslissende doelpunt maken. En Janssen, die zich in de tweede helft zelfs als centrale verdediger verdienstelijk maakte. „In dit soort wedstrijden staat hij op”, zegt Velthuizen, maar dat kon hij net zo goed over heel Vitesse zeggen. Van de duels met de topvijf, die tot gisteren nog FC Twente bevatte, ging er geen één verloren.

    • Bart Hinke