Eyeworks dupe van bedrijfsfraude

Een werknemer van Eye-works zou het tv- en flim- productiebedrijf hebben opgelicht voor 360.000 euro. Eyeworks probeert de schade te verhalen.

Hij gebruikte creditcards van het bedrijf, diende facturen in en betaalde zichzelf contact uit. Zo verduisterde hij honderdduizenden euro’s van zijn toenmalige werkgever. Allemaal om te kunnen gokken op internet. Nu is hij zijn baan en zijn huis kwijt en heeft zijn echtgenote een scheiding aangevraagd. Samen hebben zij een zoontje van twee.

Een werknemer van televisie- en filmproductiebedrijf Eyeworks heeft „met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” 360.000 euro „op onrechtmatige wijze” onttrokken aan twee dochterondernemingen van Eyeworks Holding (omzet: 237 miljoen euro, 1.300 werknemers). Dat stelt Hoffman Bedrijfsrecherche, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, gepubliceerd op 6 februari.

„Een serieuze zaak”, zegt Robert van den Bogaard, operationeel directeur van Eyeworks desgevraagd. „We zetten alle beschikbare rechtsmiddelen in.” De civiele procedure van Eyeworks tegen de voormalig medewerker om de schade te verhalen loopt nog, aldus Van den Bogaard. De politie heeft de zaak nu overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Het bedrijf van Reinout Oerlemans deed op 20 oktober 2012 aangifte van fraude. Op 30 oktober werd de man ontslagen. Een dag later wijzigde hij de status van zijn huwelijk: met de vrouw met wie hij bijna twee jaar is getrouwd ging hij huwelijkse voorwaarden aan.

Inmiddels heeft Eyeworks beslag laten leggen op het huis, de bankrekeningen en andere bezittingen van de man. Het bedrijf eist in totaal 463.000 euro. Dat is inclusief juridische kosten en rente. Eyeworks wil ook beslag laten leggen op het salaris van de echtgenote. Zij werkt voor een interieurdesignbureau in ’t Gooi.

Centrale vraag voor de rechter: wist de vrouw van de misstappen van haar man? Nee, zegt haar werkgever, de interieurdesigner. Volgens de rechter heeft de vrouw „voldoende aannemelijk gemaakt dat de hele affaire voor haar volkomen uit de lucht is komen vallen”. Ook vindt de rechter dat zij terecht stelt dat een loonbeslag haar „in ernstige financiële problemen” brengt.

Hoewel de vordering dateert uit de tijd dat het stel was getrouwd in gemeenschap van goederen, stelt de rechter dat hier vermoedelijk sprake is van een zogenoemde ‘verknochte schuld’. Dat is een schuld die toebehoort aan de man, en aan hem alleen.

Desalniettemin mag Eyeworks van de rechter beslag leggen op een klein deel van het salaris van de vrouw: zij moet 100 euro per maand afdragen aan de benadeelde ex-werkgever van haar aanstaande ex-man.

Of, en zo ja wanneer het Openbaar Ministerie de man zal aanklagen is nog niet bekend.

    • Jan Benjamin
    • Annemarie Sterk