Een Van Dyck ontdekt via site BBC

Hofdame Olivia Boteler Porter
Hofdame Olivia Boteler Porter

De Britse kunsthandelaar Bendor Grosvenor heeft op een website een tot nu toe onbekend portret van Anthonie van Dyck ontdekt. Hij vond het tussen andere werken die gedigitaliseerd zijn voor de website BBC Your Paintings. De waarde van het portret van een Britse hofdame wordt mogelijk geschat op een miljoen euro.

Anthonie van Dyck (Antwerpen 1599 – Londen 1641) is een van de belangrijkste portretschilders die ooit gewerkt hebben en volgens deskundige Christopher Brown van het Ashmolean Museum in Oxford in ieder geval de beste die in Engeland actief was. „Het is volkomen duidelijk dat dit een Van Dyck is uit zijn late periode in Engeland”, zei Brown tegen de BBC. „Dit is absoluut Van Dyck op zijn best.”

De dame op het doek is Olivia Boteler Porter, een hofdame van Henrietta Maria, de echtgenote van koning Karel I. Olivia Boteler Porter was de vrouw van een van Van Dycks beste vrienden in Engeland. Het schilderij hing onzichtbaar voor het publiek in het depot van het Bowes Museum in County Durham. Het museum wist niet dat het een Van Dyck was. Het doek verkeerde in slechte staat.

Ontdekker Bendor Grosvenor zegt dat als het in deze staat geveild zou worden het portret nooit meer dan zo’n 6.000 euro zou hebben opgebracht. Nu bekend is dat het om een Van Dyck gaat kan de prijs volgens hem oplopen tot meer dan een miljoen. Het afgelopen jaar was dat inderdaad de vraagprijs op veilingen van vergelijkbare vrouwenportretten van Van Dyck. Die werden echter niet verkocht. Een mannenportret uit dezelfde periode bracht in januari in New York 334.000 euro op. Het museum is niet van plan te verkopen.

De Public Catalogue Foundation is bezig alle olieverfschilderijen in Brits publiek bezit te digitaliseren en via een website toegankelijk te maken.