Conny Jansen schept chaos en orde met proppen papier

Filmmaker Sonia Herman Dolz zag ZOUT van Conny Janssen. Een mannenchoreografie.

None

ZOUT van Conny Janssen Danst. Tournee t/m 27/4.

Bij Conny Janssen gaat het altijd over groepsprocessen, hoe mensen samenkomen en zich weer losmaken. Doordat zij knap op dat thema varieert, word je telkens verrast.

Deze voorstelling gaat over acht mannen. Aan de ene kant willen ze het eens worden, aan de andere kant willen ze zich tegen elkaar afzetten. De gebaande paden op de toneelvloer zijn gemaakt van duizenden papierproppen. Zij schoppen die uiteen en creëren chaos. Door iets van buitenaf, een vrouwelijke verschijning, raken ze opnieuw in verwarring en gaan ze orde scheppen.

De proppen papier worden organisch in de choreografie opgenomen: de mannen vegen ze weg met hun lichaam of bouwen er bergen mee. Een danser stopt ze in zijn T-shirt. Die proppen zijn een metafoor voor de bouwstenen waarmee we ons leven vormgeven. Maar dit is eigenlijk al te veel uitgelegd, de dans is subtieler. Indrukwekkend hoe zij met abstracte bewegingen een menselijk en ontroerend verhaal vertelt, dat soms ook humoristisch is.

Met ogenschijnlijk simpele attributen – de proppen, lampen, lichtprojecties – maakt Conny iets spannends. Less is more. Eén man, twee gitaren. Dat doet zij vaak, met live muzikanten werken. Nu met Anne Soldaat, eerder bijvoorbeeld met Eric Vloeimans of Conjunto Ibérico. Prachtig hoe dat samenvalt.

Zij heeft een eigen danstaal die heel onvoorspelbaar is. In mijn film over Conny, Blanco (2008), bestudeerde ik waar die beweging, de éérste beweging, vandaan komt. Het kan van alles zijn. Drie keer een laatje opentrekken, dat kan al een Conny Janssenbeweging worden! Dat vind ik elke keer weer fantastisch.

Informatie over films van Sonia Herman Dolz op hastenslowlyfilms.com