CBS: record aan faillissementen in februari - ‘aantal blijft hoog’

Opheffingsuitverkoop bij een winkel in het centrum van Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In februari van dit jaar zijn er in totaal 755 bedrijven failliet gegaan, zo blijkt uit vanochtend gepubliceerde CBS-cijfers. Dit is het hoogste aantal ooit in een maand.

In januari lag het aantal ook uitzonderlijk hoog op 734. Volgens het CBS is het aantal faillissementen sterk afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank die maand, en dat fluctueert sterk.

Om een beter beeld te krijgen van de ontwikkelingen is het daarom gebruikelijk om het voortschrijdend driemaandsgemiddelde te bestuderen, wat voor februari uitkwam op 680, ook de hoogste stand ooit. Voor de piek in februari schommelde het driemaandsgemiddelde een half jaar rond de 600.

‘Waarschijnlijk blijft het aantal faillissementen zo hoog’

Gegevens over het aantal faillissementen per sector maakt het CBS pas over een paar weken bekend, maar hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS geeft vandaag in NRC Handelsblad aan dat dit hoog zal blijven:

“Het beeld over februari zal niet veel afwijken van dat over de maanden ervoor. De afgelopen tijd zagen we veel bedrijven in de bouw failliet gaan. Dat zal in februari hetzelfde zijn geweest of zelfs erger zijn geworden.”

Daarnaast gaan er gemiddeld veel detailhandelszaken bankroet, zegt Van Mulligen, en wordt de kinderopvang sterk getroffen. “De voortwoekerende crisis” is volgens de econoom veroorzaker van de toename van het aantal faillissementen:

“Bedrijven die het begin van de crisis nog wisten te doorstaan raken nu door hun reserves heen. Voorheen gezonde bedrijven beginnen nu ook om te vallen.”

Vorig jaar werden 7.400 bedrijven en instellingen failliet verklaard, het hoogste aantal ooit in één jaar. Van Mulligen: “In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al zo’n 200 faillissementen meer uitgesproken dan in de eerste twee maanden van 2012”, zegt Van Mulligen. “Als dit zo doorgaat, wordt dit jaar weer een record verbroken.”

    • Annemarie Coevert