Busverkrachter India dood in cel

De hoofdverdachte in de rechtszaak rond de Indiase dodelijke groepsverkrachting die in december het leven kostte aan een 23-jarige studente, is overleden in zijn cel. Ram Singh, bestuurder van de bus waarin de studente door zes mannen werd verkracht en beramer van het plan om vrouwen op te pikken, hing zich vanmorgen met zijn eigen kleren op in zijn cel in de Tihar-gevangenis in de hoofdstad New Delhi, zei een politiewoordvoerder.

Singhs advocaat twijfelt aan die lezing. De Indiase politie springt doorgaans niet zachtzinnig met arrestanten om. De verdachten zouden zijn geslagen om hen te laten bekennen. Medegevangenen dwongen een van de verdachten menselijke uitwerpselen te eten, waarna zij in aparte cellen werden opgesloten. Maar zijn advocaat zegt dat hij zijn cel met anderen deelde. De politie zegt hen permanent te hebben geobserveerd om zelfmoord te voorkomen.

De dood van Ram Singh is een nieuwe tegenslag in de rechtszaak, die wereldwijd veel aandacht krijgt. Eerder werd Raju, de zesde verdachte, in een speciale procedure minderjarig verklaard. Buiten de rechtszaal twijfelden velen daaraan. Volgens de aanklacht was hij degene die de studente het zwaarst mishandelde door haar te penetreren met een ijzeren staaf. Zij overleed aan inwendige verwondingen. Als minderjarige kan Raju maximaal 3 jaar jeugdgevangenisstraf krijgen, terwijl de meerderjarigen kans lopen op de doodstraf.

Veel Indiërs, die na het bekend worden van de groepsverkrachting in december massaal protesteerden en vochten met de politie, zijn bovendien teleurgesteld over de traagheid van de rechtsgang. Om te voorkomen dat de zaak jaren zou duren, wat in India door een tekort aan rechters vaak gebeurt, wordt zij gevoerd volgens snelrecht. Onlangs werd bekend dat een vonnis nog minstens drie maanden op zich laat wachten.