brieven

De MiniDisc, kom daar nu maar eens om

Naar aanleiding van het requiem voor de MiniDisc, geschreven door Anke Meijer, (NRC Handelsblad, 6 maart) het volgende.

Er wordt niet vermeld dat je op het goudkleurige schijfje, dat overigens zonder kwaliteitsverlies en zonder ruis opnam, kon markeren, wissen, stukken verplaatsen, knippen en plakken.

Een grote spoelenrecorder was dus niet meer nodig.

Vooral de knip-en plakfunctie werkte, tot op een fractie van een seconde, voorbeeldig.

Gewoon 75 minuten live muziek opnemen van Radio 4 en achteraf het geklets er uitmonteren was een fluitje van een cent.

Zelf heb ik nog ruim 120 schijfjes in gebruik, die nog net zo klinken als bij de opname, vol gespeeld met live-uitzendingen van Concertgebouw, Vredenburg en, niet te vergeten, stiekem opgenomen concerten van Sergiu Celibidache, die niets van opnemen moest hebben.

Ook was er toen Concertradio, dat 24 uur per etmaal muziek van cd uitzond, niet onderbroken door commentaar.

Met een abonnement op het programmablad kon je per uur aanstrepen wat je wilde opnemen.

Kom daar nu eens om! Helaas gesneuveld, net zoals de Concertzender die nog een tijdje aan het infuus heeft gelegen bij Veronica.

Gelukkig heb ik nog een reservespeler nieuw in het doosje, mocht de huidige het begeven.

H. Kingma Boltjes

Leiden

Dat is salondemocratie

Het kan geen toeval zijn, op uw pagina Binnenland. Een groep burgers is tegen ‘sluipende’ EU-opmars en daaronder een groep bewoners tegen ‘sluipende’ opmars van blaasmiddelen uit hun geïsoleerde kruipruimtes (NRC Handelsblad, 7 maart). Het tegengaan van de aantasting van de ozonlaag en het broeikaseffect en nu blijkbaar van een ongezond woonklimaat – door blaasmiddelen voor schuimen – vereist dat de EU de touwtjes blijft aantrekken. Dezelfde touwtjes waarmee ons financieel klimaat gezonder moet worden. Beide hebben hun implicaties op wereldschaal en vereisen een sterke opstelling van de EU. Alle lidstaten zijn zowel getroffen als erbij betrokken. Een grote uitdaging in dit decennium, politiek, economisch, technologisch. Daar is salondemocratie niet erg behulpzaam.

H.Meijer

Bleiswijk

Wat een terreurdaad, dat stenengooien in Israël

De ambassadeur van Israël heeft het in een ingezonden brief (NRC Handelsblad, 7 maart) over terroristen, als hij schrijft over een in administratieve detentie gestorven ‘stenengooier’.

Wat een terreurdaad!

Welke term moet er dan gebruikt worden voor mensen die, c.q. een land of volk dat – zoals in dezelfde krant gemeld wordt – structureel rechten van kinderen schenden?

Ik ben zeer benieuwd of de ambassadeur daar ook een ingezonden brief over stuurt en dan de term ‘misdadigers’ gebruikt.

Tinus Vernooij

Delft

OM brandt liever vingers niet aan Karremans

Het militair parket van het OM stelt geen vervolging in tegen Karremans, de voormalig commandant van Dutchbat III (NRC Handelsblad, 8 maart).Dit omdat hij niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken zou zijn geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden in juli 1995 in Srebrenica.

Het lijkt erop dat het OM zijn vingers niet weer wil branden. De vraag dient zich aan of dit een aanwijzing is dat er veel verbeterd is ten opzichte van het amateuristische optreden van het OM tegen marinier Erik O. in 2003. In de zaak van Erik O. was het optreden van voormalig ‘super’-PG De Wijkerslooth in het televisieprogramma NOVA op 5 januari 2004 toch wel het meest schrijnend.

De Wijkerslooth durfde daar de verdenking van moord tegen de marinier te verdedigen, terwijl er niet eens een lichaam was. Incompetentie van heb ik jou daar. De zaak heeft dan ook tot vrijspraak geleid.

Laten wij er na het positieve bericht over Karremans maar vanuit gaan dat het OM de afgelopen jaren veel heeft geleerd van het verleden. Voor nu betekent het opluchting voor Karremans en andere Dutchbat III-leden, voor de toekomst hopelijk minder militairen die nodeloos worden vervolgd.

Sébas Diekstra

Den Haag