AZ communiceert weer maar wint nog niet

Het is al weer zes weken geleden dat AZ een competitieduel won. De club staat nog altijd als een „één man” achter trainer Verbeek.

AZ-middenvelder Markus Henriksen treurt na het 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag.
AZ-middenvelder Markus Henriksen treurt na het 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag. Foto Pro Shots

Met zijn 1,85 meter en zijn 91 kilo is de Amerikaanse spits Jozy Altidore van AZ het ideale aanspeelpunt. Zijn fysiek zou hem in staat moeten stellen om duels te winnen, ballen vast te houden en te kaatsen op zijn medespelers. Precies op die manier laat de Italiaanse Feyenoorder Graziano Pellè zijn hele team beter spelen.

De praktijk is anders. Altidore heeft dit seizoen weliswaar zeventien doelpunten gemaakt voor de Alkmaarders, maar voetballend heeft de ploeg bitter weinig aan zijn spits. In de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van zaterdag (1-1) sprongen de ballen van zijn voeten, wist hij nauwelijks zijn medespelers te bereiken en verloor hij elk persoonlijk duel van de Haagse verdediger Tom Beugelsdijk.

Nog altijd staat AZ – dat met een kleine dertig miljoen euro de zesde begroting heeft van de eredivisie en vorig jaar nog lang meestreed om het kampioenschap – maar één punt voor op plaats zestien, de positie die aan het eind van het seizoen verplicht tot duels om degradatie.

In de vorige vijf wedstrijden, waarin AZ maar één punt haalde, was de communicatie tussen de spelers een van de grote problemen. Zo zei AZ-trainer Gertjan Verbeek dat zijn elftal een week geleden tegen RKC (2-1 verlies) „op drijfzand” had gestaan. Afgelopen week namen Adam Maher, Viktor Elm, Nick Viergever en de al geruime tijd geblesseerde Maarten Martens het initiatief om de onderlinge verstandhouding in het veld te bespreken, eerst met de spelersgroep en vervolgens met Verbeek.

Tegen ADO was de communicatie inderdaad het probleem niet, maar alsnog miste AZ het vermogen om een middelmatige tegenstander zijn wil op te leggen. Op het middenveld speelde international Maher verdienstelijk, en vleugelspelers Roy Beerens en Steven Berghuis stichtten best wat gevaar. Toch bleef AZ steken op een doelpunt van Elm, op aangeven van Beerens. Mike van Duinen had ADO al in de tiende minuut op voorsprong gebracht. Zijn bewaker Thomas Lam (19), die de tegenvallende Etiënne Reijnen verving in de basiself, was hem uit het oog verloren.

AZ bleef tot het eindsignaal verzorgd voetballen, het handelsmerk van Verbeek. Maar is dat genoeg om degradatie uit de eredivisie te ontlopen? Enig opportunisme zou de geplaagde ploeg geen kwaad doen, maar dat lijkt voorlopig een vies woord in Alkmaar. Spits Ruud Boymans, die geschikt zou kunnen zijn als pinchhitter, werd deze winter zelfs verhuurd aan het veel hoger geklasseerde NEC.

Ondanks de resultaten staat de club nog altijd „als één man achter de trainer”, zegt directeur algemene zaken Toon Gerbrands. „Ons beleid kenmerkt zich door de lange termijn. Bij ons zag je geen euforie toen we de bekerfinale haalden door met 0-3 te winnen bij Ajax, en zo zitten we niet in de put nu het slecht gaat in de competitie.”

Gevraagd naar een verklaring voor het wisselvallige seizoen wijst Gerbrands op de financiële situatie. Na het faillissement van hoofdsponsor DSB, in oktober 2009, eisten de curatoren volgens de algemeen directeur „een positieve transferbalans van 25 miljoen euro”.

Sinds die tijd verkocht AZ onder anderen Sergio Romero, Hector Moreno, Sébastien Pocognoli, Rasmus Elm, Stijn Schaars, Pontus Wernbloom, Ari, Moussa Dembélé, Mounir el Hamdaoui, Jeremain Lens en Kolbeinn Sigthorsson. Gerbrands: „En natuurlijk hebben we zelf ook nog spelers gekocht. Pas met de transfer van Niklas Moisander naar Ajax, afgelopen zomer, kwamen we op die 25 miljoen euro. Nu hebben we een eigen vermogen van 5 miljoen euro.”

Voor de vertrokken spelers, veelal internationals, haalde AZ spelers terug als Charlison Benschop (inmiddels verkocht aan Stade Brest), Erik Falkenburg en Ruud Boymans (beiden verhuurd aan NEC). Dirk Marcellis en Roy Beerens halen niet meer het niveau dat hen ooit in het Nederlands elftal bracht. Alleen Nick Viergever is een onbetwiste aanwinst, los van het zelf opgeleide talent Maher.

Eerder in het seizoen sprak Verbeek van „succesbeleving”: van winnen komt winnen. Helaas voor de trainer won AZ in de competitie zes weken geleden voor het laatst.

    • Derk Walters