'Arbiters moeten gewoon consequent de regels hanteren'

Een tijdstraf in plaats van een gele kaart, een verplichte basisopleiding van scheidsrechters en strengere straffen; dat willen veel arbiters om excessen in het amateurvoetbal tegen te gaan.

Robert Jan de Mik, amateurscheidsrechter in groep 2 (eerste en tweede klasse): „Bij de jeugd, waar je als scheidsrechter voor een deel ook opvoedkundig bezig bent, kan ik me voorstellen dat je een tijdstraf van vijf minuten geeft, maar bij de senioren zie ik dat niet zo snel voor me. Want wanneer geef je die vijf minuten? Als iemand zijn shirtje uitdoet of een bal wegtrapt? Persoonlijk voel ik er niets voor een tijdstraf. Als scheidsrechter kan een vermaning ook werken. Natuurlijk ben ik voor een goede opleiding van amateurscheidsrechters, maar wat men zich volgens mij niet realiseert, is dat een club tegenwoordig al heel blij is als iemand bijvoorbeeld de F6 überhaupt wil fluiten. Veel verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers. En qua strafverzwaring geloof ik in de tuchtcommissie van de KNVB. Al ligt hierin ook een grote verantwoordelijkheid bij de clubs. Veel clubs geven gele en rode kaarten niet door aan de KNVB omdat ze bang zijn dat hun elftal uit de competitie wordt genomen. Ik snap de ophef die ontstaan is na het incident in Almere, maar we moeten niet te ver doordraven.”

Peter Elders, voormalig international topscheidsrechter in het hockey: „In het hockey zie je dat een tijdstraf ontzettend goed werkt. Er gaat namelijk een zelfcorrigerend effect van uit. Als een hockeyer een tijdstraf krijgt, is hij in het begin nog opgefokt maar na vijf minuten op de blaren gezeten te hebben, komt iemand toch anders het veld in. Coaches hebben in het hockey ook de mogelijkheid om voortdurend door te wisselen. Als ze een speler over de rooie zien gaan, zijn ze eerder geneigd om diegene naar de kant te halen. Wellicht is dat ook een idee voor het voetbal.”

Jeroen Quiten, amateurvoetbalscheidsrechter in groep 3 (derde, vierde en vijfde klasse): „Ik ben op zich voorstander van een tijdstraf, maar het lijkt me lastig uitvoerbaar. Allereerst: wie gaat het bijhouden? Als een speler twee, drie minuten aan de kant zit, gaat hij waarschijnlijk al roepen dat het tijd is. Verder verwacht ik dat de KNVB toestemming moet krijgen van de UEFA. De regels moeten gelijkgetrokken worden. In Spanje zie je dat scheidsrechters veel sneller geel trekken voor praten, terwijl het spel bij een zware overtreding vaak gewoon doorgaat. In een gele kaart zitten bijvoorbeeld geen gradaties. Het trekken aan een shirtje wordt op dezelfde manier bestraft als een speler die een tegenstander omver kegelt. Beslissingen blijven arbitrair. Ook bij een tijdstraf. De achterliggende gedachte begrijp ik wel; bij een tijdstraf heeft een tegenstander direct voordeel.”

Dick Jol, oud-scheidsrechter in et betaald voetbal: „Ik begrijp alle initiatieven wel, maar als je de regels consequent hanteert, is er niets aan de hand. Ik zal een voorbeeld geven: bij mijn amateurclub was laatste de wedstrijd Be Fair 9-Soccer Boys 7. Er kwam iemand naar me toe met de vraag of ik wilde fluiten, omdat er verder niemand was en de wedstrijd anders niet kon doorgaan. Tja, wat doe je dan? Fluiten. Maar in die wedstrijd hanteerde ik dezelfde regels als vroeger bij Ajax-Feyenoord. Maar toen iemand een tackle naast de bal maakte en ik daarvoor floot, zei een speler dat ze dat niet gewend waren. Normaal gesproken voetbalden ze gewoon door bij zo’n tackle. Scheidsrechters moeten consequent de regels blijven hanteren. Ten tweede moet het wedstrijdformulier correct worden ingevuld met gele en rode kaarten. Vaak wordt het afgedaan met een broodje kroket en een biertje in de kantine. Laat gaan, zeggen ze dan, de wedstrijd is toch afgelopen. Maar leert iemand daar van? Nee.”

    • Jan Cees Butter