Al-Qaeda: wij doodden in Irak Syrische soldaten

Al-Qaeda-in-Irak heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van 48 Syrische regeringsmilitairen en negen Iraakse bewakers, vorige week in de Iraakse provincie Anbar. De Syrische militairen, die waren gewond in de strijd tegen rebellen, waren Irak in gevlucht. Ze waren met een Iraaks escorte op weg terug naar Syrië toen ze in een hinderlaag vielen. Volgens Al-Qaeda bewijst de presentie van de Syrische militairen de „hechte samenwerking” tussen Bagdad en Damascus.

Volgens de VN zijn zaterdag 21 Filippijnse VN-waarnemers vrijgelaten die vorige week werden ontvoerd door rebellen op de Hoogvlakte van Golan. De ex-gijzelaars werden tijdens een kort staakt-het-vuren tussen rebellen en het Syrische leger naar Jordanië overgebracht. Ze maken deel uit van de VN-organisatie UNDOF, die op de Golan toeziet op het bestand tussen Syrië en Israël na de oorlog van 1973. De ontvoerders hadden stopzetting van bombardementen door het Syrische leger geëist, maar daarvan is geen teken.

Rebellen die vorige week voor het eerst een grote Syrische stad veroverden, Raqqa in het noorden van het land, meldden gisteren zware aanvallen door de luchtmacht. In Homs in het midden van het land, dat vorig jaar door het leger is heroverd, werd een nieuwe rebellenaanval op het oude centrum gemeld, gevolgd door aanvallen van de luchtmacht. Rebellen hebben grote delen van het noorden in handen, maar ze blijven betrekkelijk machteloos tegen luchtaanvallen. (Reuters, AP)