agenda

Britain's Prime Minister David Cameron (L) listens to Pakistani President Asif Ali Zardari speak during a joint statement with Afghan President Hamid Karzai (unseen) following trilateral talks at Chequers, the Prime Minister's official country residence, near Aylesbury in Buckinghamshire, west of London, on February 4, 2013. Karzai and Zardari vowed to achieve a peace settlement for Afghanistan within six months, after the talks hosted by Britain. AFP PHOTO/POOL/DAVID PARKER AFP

Dinsdag 12 maart

Directeur-generaal Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) brengt een driedaags bezoek aan Algerije. Het IMF zal erop aandringen dat het Noord-Afrikaanse land meer aandacht besteedt aan sociaal-economische hervormingen. Algerije moet zijn afhankelijkheid van olie- en gasinkomsten terugdringen.

In New York treedt de soda-ban in werking. In zijn strijd tegen het epidemische overgewicht en een ongezonde levensstijl heeft burgemeester Bloomberg de verkoop verboden van bekers met frisdrank of gezoete warme dranken die groter dan een halve liter zijn. Vraag is hoe streng de verordening wordt gehandhaafd.

In het Vaticaan begint het conclaaf, waarop 115 kardinalen een opvolger moeten kiezen voor de vorige maand afgetreden Benedictus XVI. De eerste dag is er één stemming, daarna vier per dag totdat er een nieuwe paus is.

Woensdag 13 maart

Premier Jean-Marc Ayrault van Frankrijk brengt een bezoek aan Canada. De socialist Ayrault is in Ottawa voor besprekingen met zijn ambtgenoot, de conservatieve premier Stephen Harper. Radicale groepen binnen de Franstalige minderheid in Canada dromen nog steeds van afscheiding van de provincie Québec.

Donderdag 14 maart

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is in Moskou voor besprekingen met de Russische regering. President Poetin wil niet alleen over het gestrande vredesproces praten maar over de ‘toestand’ in het Midden-Oosten. Poetin heeft Abbas voor het laatst ontmoet toen hij in juni vorig jaar in Betlehem op de westelijke Jordaanoever op bezoek was.

Vrijdag 15 maart

In Brussel komen de Europese regeringsleiders bijeen. Ze hopen op deze top overeenstemming te kunnen bereiken over nieuwe begrotingsmaatregelen. De vraag is wel welke regeringsleiders acte de présence geven. In Bulgarije, Slovenië, Cyprus, Malta en Italië ontbreken op dit moment missionaire regeringen.

Na de verkiezingen op 24 en 25 februari komt het Italiaanse parlement voor het eerst bijeen in zijn nieuwe samenstelling. De verkiezingen hebben geresulteerd in een patstelling. De linkse alliantie heeft een zetelmeerderheid in de Kamer van Afgevaardigden gekregen, maar moet in de Senaat samenwerken met andere partijen. Links heeft de hand uitgestoken naar de protestpartij van Beppe Grillo, die ruim 25 procent van de stemmen kreeg. Grillo – die zelf geen zitting neemt in het parlement – wil zich niet vast verbinden aan een ‘oude’ politieke partijen. Een van de eerste besluiten die Kamer en Senaat moeten nemen is het kiezen van een voorzitter. Dit is een eerste indicatie voor de vraag of Grillo’s partij bereid is samen te werken met de linkse Democratische Partij.

Zaterdag 16 maart

De bevolking van Zimbabwe kan zich vandaag in een referendum uitspreken over de nieuwe grondwet van het land, opgesteld door de eenheidsregering van president Robert Mugabe’s ZANU-PF, de MDC van premier Morgan Tsvangirai en een kleine splinterpartij van de MDC. Critici zeggen dat de voorgestelde hervormingen lang niet ver genoeg gaan, maar pogingen de bevolking meer tijd te gunnen voor een afgewogen oordeel zijn gestrand. Als het voorstel wordt aangenomen, volgen vermoedelijk deze zomer verkiezingen.

Zondag 17 maart

Overal ter wereld vieren Ieren vandaag St. Patricks Day. In New York en andere Amerikaanse steden gaan burgers van Ierse komaf in processie de straat op. St. Patrick (385-461) is de beschermheilige van Ierland en staat symbool voor de kerstening van de Ieren.

Maandag 18 maart

Vandaag wordt het vonnis verwacht in een van de meest geruchtmakende processen tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi: Rubygate. Hij wordt ervan beschuldigd minderjarige meisjes, onder wie de Marokkaanse ‘Ruby’, te hebben aangezet tot prostitutie. De openbare aanklagers achten bewezen dat Berlusconi een soepel lopend systeem had opgezet waarbij jonge vrouwen werden uitgenodigd voor ‘elegante diners’ van Berlusconi en zijn vrienden. Die etentjes liepen vaak uit op seks. Berlusconi heeft gezegd dat hij nooit voor seks heeft betaald; volgens het openbaar ministerie werden de meisjes beloond met een flatje, een maandelijkse toelage en soms de belofte van een carrière in de showbusiness.

In Sana’a, de hoofdstad van Jemen, begint een conferentie die de politieke impasse in het land moet doorbreken. De conferentie moet een „nationale dialoog” in Jemen op gang brengen die moet leiden tot een nieuwe grondwet. Op basis daarvan zouden in februari volgend jaar (vrije) verkiezingen moeten worden gehouden.