Aantal faillissementen op hoogste niveau ooit

Het aantal faillissementen lag in februari hoger dan ooit eerder in één maand. Er werden vorige maand 755 bedrijven en instellingen failliet verklaard, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Dat is exclusief eenmanszaken. In januari lag het aantal faillissementen met 734 ook al hoog.

Het aantal uitgesproken faillissementen hangt volgens het CBS nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in de betreffende maand. Omdat dit per maand kan verschillen, geeft het gemiddelde over drie maanden een beter beeld. Maar ook volgens die meting waren er in februari meer faillissementen dan ooit. Het zogenoemde ‘driemaandsgemiddelde’ kwam uit op 680 faillissementen, het hoogste aantal sinds het CBS begon te meten in 1981. Februari heeft relatief weinig zittingsdagen, het hoge aantal uitgesproken faillissementen is dus des te opvallender.

Gegevens per sector maakt het CBS over een paar weken bekend. „Maar het beeld over februari zal niet veel afwijken van dat over de maanden ervoor”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. „De afgelopen tijd zagen we veel bedrijven in de bouw failliet gaan. Dat zal in februari hetzelfde zijn geweest of zelfs erger zijn geworden.”

Daarnaast gaan er gemiddeld veel detailhandelszaken bankroet, zegt Van Mulligen. „Woonwinkels, modezaken en doe-het-zelfzaken worden hard getroffen, met name door teruglopende verkoopcijfers.” Een andere branche die er volgens Van Mulligen uitspringt, is de kinderopvang. Hier liep de vraag sterk terug.

„De voortwoekerende crisis” is volgens Van Mulligen veroorzaker van de toename van het aantal faillissementen. „Bedrijven die het begin van de crisis nog wisten te doorstaan raken nu door hun reserves heen. Voorheen gezonde bedrijven beginnen nu ook om te vallen.”

Vorig jaar werden 7.400 bedrijven en instellingen failliet verklaard, het hoogste aantal ooit in één jaar. „In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al zo’n 200 faillissementen meer uitgesproken dan in de eerste twee maanden van 2012”, zegt Van Mulligen. „Als dit zo doorgaat, wordt dit jaar weer een record verbroken.”