Leenstra wint 1500 meter - zesde zege op rij voor Smeekens

Jan Smeekens juicht na het winnen van de 500 meter van de wereldbekerwedstrijden in Thialf. Foto ANP/Jerry Lampen

Marrit Leenstra heeft vanmiddag in Heerenveen de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De 23-jarige Friezin stelde de eindzege veilig met een achtste plaats in 1.57,74. Ireen Wüst maakte indruk met 1.54,67.Lotte van Beek werd tweede in 1.56,58, voor de Canadese Christine Nesbitt (1.56,86).

Linda de Vries troefde in een rechtstreeks duel Diane Valkenburg af: 1.57,24 om 1.57,43. Ze werden daarmee respectievelijk vijfde en zevende. Op basis van de wereldbekerstand pakte Valkenburg echter toch een ticket voor het WK afstanden. Van Beek mag als tijdsnelste ook mee naar Sotsji.

Wüst was al verzekerd van deelname aan het WK. Ze mag over een kleine twee weken meedoen aan de 1000, de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Ze komt ook nog in actie op de ploegenachtervolging.

Leenstra eindigt in de wereldbeker op 411 punten, 36 meer dan Nesbitt. Wüst, die de eerste drie wedstrijden dit seizoen oversloeg, legde beslag op de derde plaats met 350 punten.

Zesde zege voor Smeekens

Jan Smeekens heeft vandaag in Heerenveen zijn zesde zege op rij geboekt op de 500 meter. De schaatser van Brand Loyalty schreef de laatste wereldbekerrace van het seizoen in 34,83 op zijn naam.

Hij bleef de Japanner Joji Kato (34,92) negen honderdste voor. Michel Mulder werd in 34,97 derde.

Ook Ronald Mulder en Hein Otterspeer eindigden in de top tien. Mulder werd in 35,13 vierde, terwijl Otterspeer beslag legde op de zevende plaats in 35,14. Met zijn derde tijd verzekerde Michel Mulder zich van een startbewijs voor de WK afstanden, die over twee weken in Sotsji worden gehouden. Het laatste ticket is in principe voor zijn broer Ronald.

De 26-jarige Smeekens, die al zeker was van deelname in Sotsji, stelde vrijdag de winst van de wereldbeker veilig. Met 1130 punten blijft hij Kato voor, die 896 punten verzamelde. Michel Mulder eindigde als derde met 665 punten.

Dit verslag is afkomstig van persbureau Novum.

    • Annemarie Coevert