VN: eind dit jaar mogelijk drie keer zoveel Syrische vluchtelingen

The clothes of refugees hang out to dry on a wall at a refugee camp in Bab al-Salam on the Syria-Turkey border, on February 28, 2013. The United States said it would for the first time provide direct aid to Syrian rebels, but not the arms they had hoped for, as well as $60 million in extra assistance to the political opposition. AFP PHOTO/BRUNO GALLARDO Kleren hangen te drogen aan een muur van een vluchtelingenkamp in Bab al-Salam aan de Syrisch-Turkse grens. Foto AFP / Bruno Gallardo

Het aantal Syrische vluchtelingen zou weleens kunnen verdubbelen of verdrievoudigen voor het einde van dit jaar. Dat stelt VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres vandaag. Nu al zijn één miljoen Syriërs op de vlucht.

De vluchtelingenstroom blijft aanhouden. Volgens Guterres escaleert de situatie:

“Als dit zo voortduurt - en er gebeurt niets om het probleem op te lossen - dan hebben we voor het einde van het jaar een veel groter aantal vluchtelingen, twee of drie keer het huidige niveau.”

Geld nodig om gastlanden te helpen bij opvang

Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft snel geld nodig om de gastlanden te helpen met de vluchtelingenopvang. Van de één miljard dollar die werd toegezegd op een donorconferentie in Koeweit in januari is slechts tweehonderd miljoen overgemaakt. “We beginnen wanhopig te worden”, zei Panos Moumtzis, de regionale UNHCR-coördinator voor Syrische vluchtelingen, eerder.

Britse minister: we hebben enorm gefaald in Syrië

De aanpak van de problemen in Syrië door de internationale gemeenschap is een ‘rampzalige mislukking’ gebleken, zei William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, eerder deze week. Hij benadrukte dat momenteel geen enkel westers land aanstuurt op militaire interventie en dat het enkel gaat om het bieden van hulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog. De pogingen om een eind aan het bloedvergieten te maken, hebben echter dramatisch gefaald, vindt Hague.

Volgens de VN zijn in de twee jaar die de opstand inmiddels duurt meer dan zeventigduizend mensen om het leven gekomen.

    • Marije Willems