Video: na meteoriet leggen Russen gevechten in Syrië vast met dashcam

Eerder schreven we al over de vele meteorietbeelden die verschenen dankzij Russische automobilisten die een dashboardcamera met een zuignap aan hun voorruit hebben hangen. Dit medium lijkt nu door Russische journalisten te worden ingezet voor oorlogsverslaggeving vanuit Syrië.

Door deze camera’s op overheidstanks te bevestigen is er beeld vastgelegd van recente gevechten, zo blogt The New York Times. De Russische ‘nieuwszender’ Abkhazian Network News Agency (ANNA) heeft de beelden naar buiten gebracht.

http://www.youtube.com/watch?v=cf2-H9Ex8us&feature=youtu.be

Wie er precies achter ANNA zit is onduidelijk, maar de zender plaatst geregeld video’s op YouTube. Enkele van deze filmpjes tonen zware gevechten in de Syrische hoofdstad Damascus die zijn gemaakt vanaf tanks:

http://www.youtube.com/watch?v=jn1NWU3nGQc&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=r1znK1Kl5Gs

Russen gebruiken de camera’s normaliter als bewakingscamera, zo legde onze correspondent Thalia Verkade eerder uit:

“De belangrijkste reden om een ‘videoregistrator’ te hebben in Rusland: corrupte verkeersagenten. Die kunnen een auto zo maar aanhouden en zeggen dat deze niet is gestopt voor een voetganger op een zebra. Met de video-opnames kan de chauffeur bewijzen dat er helemaal geen voetganger was. Opnames kunnen ook van pas komen na een ongeluk. Wat gebeurde er precies, wie maakte de fout?

De preventieve werking die ervan uit gaat is groot, getuige de populariteit van de apparaatjes. Een door regionale afgevaardigden ontworpen wetsvoorstel dat het behangen van autoruiten met voorwerpen verbiedt, werd juist vanwege het succes van dashcam met schrik ontvangen, en direct in de media afgeschoten door Doemaleden die zich niet de woede van autorijdend Rusland op de hals willen halen.”