Talibaan en VS praten weer met elkaar

Afghan President Hamid Karzai gives a speech during an event to mark International Women's Day in Kabul March 10, 2013. REUTERS/Mohammad Ismail (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS)
Afghan President Hamid Karzai gives a speech during an event to mark International Women's Day in Kabul March 10, 2013. REUTERS/Mohammad Ismail (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS) De Afghaanse president Karzai bevestigde vandaag dat de Talibaan weer in gesprek is met de Amerikanen. Foto Reuters / Mohammad Ismail

De Afghaanse Talibaan en de Verenigde Staten overleggen weer met elkaar. De gesprekken vinden plaats in Qatar, vertelt de Afghaanse president Hamid vandaag tegen persbureau Reuters.

Vorig jaar werden de gesprekken door de Talibaan afgebroken, omdat de Amerikanen zich niet aan hun beloften zouden houden.

Talibaan sterker dan NAVO dacht

Vorige maand nog leed de NAVO gevoelig gezichtsverlies in Afghanistan. Woordvoerders van de internationale troepenmacht in Kabul moesten erkennen dat er vorig jaar geen sprake is geweest van een daling van de aanvallen van de Talibaan. Eerder hadden ze gezegd dat de activiteiten van de Talibaan in 2012 met 7 procent waren gedaald. In werkelijkheid bleven ze op hetzelfde niveau als in 2011.

De correctie is pijnlijk voor de NAVO, want vooral hoge Amerikaanse militairen maar ook de onlangs vertrokken minister van Defensie Leon Panetta beriepen zich op de vermeende daling om zowel de Afghaanse bevolking als de buitenwereld gerust te stellen over de dreiging die er nog van de Talibaan zou uitgaan. Volgens Panetta duidden de cijfers er ook op dat de Afghaanse strijdkrachten zelf beter in staat waren dan voorheen om in grote delen van Afghanistan de veiligheid te handhaven. Juist in het licht van de aanstaande terugtrekking van het merendeel van de buitenlandse troepen is de kwestie van belang.

‘Talibaan zullen veel terrein terugwinnen’

De NAVO blijft erbij dat de Talibaan sinds 2010, toen de Amerikanen de zogeheten surge inzetten, de controle over grote gebieden hebben verloren. De laatste paar jaar zijn ze er niet in geslaagd die te heroveren. Veel Afghanen, met name in het zuiden van het land, gaan ervan uit dat de Talibaan veel terrein zullen terugwinnen zodra de buitenlandse troepen hun hielen hebben gelicht.

    • Marije Willems