Suu Kyi herkozen als leider belangrijkste oppositiepartij Birma

Aung San Suu Kyi bij een persconferentie op het eerste congres van haar partij ooit. Foto AFP / Soe Than Win

Aung San Suu Kyi in haar tuin in 2002. Foto EPA

[/caption]Aung San Suu Kyi is vandaag herkozen als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de belangrijkste oppositiepartij in Birma, meldt AP. Als onderdeel van de hervorming van de NLD tot een echte, levensvatbare politieke partij besloten de bijna negenhonderd aanwezigen op het driedaagse partijcongres het ledental van het Centraal Uitvoerend Comité van de partij uit te breiden van zeven tot vijftien.

De NLD wil verjongen en vernieuwen om in de verkiezingen van 2015 goed beslagen ten ijs te komen. De partij is daarom op zoek naar nieuwe gezichten, expertise en diversiteit, zonder overigens de oude garde terzijde te schuiven.

Suu Kyi is de enige die nog over is van het oorspronkelijke NLD-bestuur. De andere leden hebben echter ook al de nodige dienstjaren achter de rug. Suu Kyi beloofde daarom gisteren in haar openingstoespraak op zoek te gaan naar nieuw talent en zei dat de partij een overgangsfase doormaakt.

Foto EPA

Aung San Suu Kyi in haar tuin in 2002. Foto EPA

    • Lex Boon