Nederlandse sportbonden: doping uitroeien is een illusie

Het gebruik van doping moet harder worden aangepakt, zo vinden veel Nederlandse sportbonden. Toch denken ze niet dat dopinggebruik volledig uitgeroeid kan worden. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs 29 sportorganisaties.

De NOS deed een rondgang langs sportbonden naar aanleiding van de affaire in de internationale wielersport. Foto ANP / Koen van Weel

Het gebruik van doping moet harder worden aangepakt, en schuldig bevonden atleten moeten worden gedwongen dit op te biechten, zo vinden veel Nederlandse sportbonden. Toch denken ze niet dat dopinggebruik volledig uitgeroeid kan worden. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs 29 sportorganisaties.

De NOS legde de organisaties naar aanleiding van het dopingschandaal in de wielersport een aantal stellingen voor. Hieruit bleek dat de bonden het belangrijk vinden dat er schoon schip wordt gemaakt, en dat alle dopinggebruikers hun eigen overtredingen opbiechten.

Wel zijn ze verdeeld over de vraag of sporters die schuld bekennen ook gestraft moeten worden. Negen vinden van wel, vier niet en de rest is daarover neutraal.

Dertien bonden denken dat er dopinggebruik voorkomt in hun sport

Dertien bonden lieten vermoedens doorschemeren van dopinggebruik in hun sport. Dat geldt voor de sporten triatlon, schermen, golf, wielrennen, roeien, honkbal, basketbal, thaiboksen, rugby, draf- en rensport, hockey, turnen, krachtsport & fitness.

Negen organisaties gaven aan dat ze ervan uitgaan dat hun sport schoon is: korfbal, paardensport, handbal, ijshockey, tafeltennis, squash, volleybal, schaken en klimsport. De meeste organisaties denken dat het onmogelijk is een dopingvrije sportwereld te creëren, maar steunen het huidige beleid van de Dopingautoriteit en NOC*NSF wel. Bekijk hier een lijst van uitslagen.

    • Annemarie Coevert