Inwoners Falklands mogen kiezen: bij Groot-Brittannië blijven of niet

De Britten claimen de Falklands, mede door de eigen vlag in de wind te laten wapperen. Foto AFP/Daniel Garcia

Inwoners van de Falkland-eilanden mogen zich vandaag en morgen uitspreken over de status van de eilandengroep. De Falkland-eilanden vallen onder Brits bestuur, maar Argentinië maakt ook aanspraak op de eilandengroep.

De Falklandse regering zet alles op alles om zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. De autoriteiten zetten terreinwagens, boten en watervliegtuigen in om alle kiezers op de dunbevolkte eilandengroep een simpele vraag te laten beantwoorden: “Wilt u dat de Falkland-eilanden hun huidige politieke status als overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk behouden?”

De Falkland-eilanden beschikken over een zelfgekozen volksvertegenwoordiging en zijn grotendeels autonoom. De Britse regering draagt wel zorg voor defensiezaken en het buitenlandbeleid.

Afgezien van de Britse militairen en buitenlandse werknemers op de eilandengroep hebben de Falkland-eilanden 2563 inwoners, van wie 1650 kiesgerechtigd zijn. Mensen die korter dan een jaar op de eilanden wonen of geen Brits paspoort hebben zijn uitgesloten van deelname aan het referendum.

Groot-Brittannië hoopt met het referendum een einde te maken aan de voortslepende ruzie met Argentinië over de eilandengroep. Het Latijns-Amerikaanse land eist de eilandengroep op en zegt dat de Britten de Falklands 180 jaar geleden van Argentinië hebben gestolen. Groot-Brittannië ontkent dat en zegt de Falklands al veel langer te besturen. De twee landen vochten in 1982 een korte oorlog uit over de eilandengroep.

Bewoners voelen zich Falklanders en Brits

De uitslag van het referendum is al zo goed als bekend, zo schreef onze correspondent Titia Ketelaar gisteren:

“Een meerderheid van de drieduizend inwoners van de Falklands zal waarschijnlijk aangeven dat de eilanden Brits moeten blijven. De eilandbewoners voelen zich Falklanders én Brits.”

Toch zal de uitslag voor Argentinië weinig betekenis hebben, aldus Ketelaar:

“Argentinië zal de uitslag van het referendum zondag niet erkennen. Volgens de Argentijnse regering is de volksraadpleging ‘illegaal en irrelevant’, en van geen enkele invloed op de Argentijnse claim op de Falklands/Islas Malvinas omdat de eilandbewoners bezetters zijn.”

    • Annemarie Coevert