Hedgefondsmanagers ruziën over piramide van Herbalife

Handelaren op de New York Stock Exchange. Hedgefondsmanagers vechten over de multi-level marketing-methoden van Herbalife hun (persoonlijke) ruzie uit. Foto Reuters / Brendan McDermid

Bill Ackman is er vrij zeker van. Het bedrijf Herbalife, bekend van de afslankmiddelen, zal omvallen. De hedgefondsmanager is er zelfs zo zeker van dat hij met ruim een miljard dollar speculeert op een koersdaling van het bedrijf.

Tot zover niks nieuws in de wereld van de hedgefondsen, waar de miljarden je altijd om de oren vliegen en investeerders zo vaak short gaan op een bedrijf. Maar Bill Ackman is niet de meest geliefde persoon in de financiële wereld. De hyper-ambitieuze hedgefondsmanager van 46 staat bekend als pompeus en arrogant en maakt met zijn ferme uitspraken makkelijk vijanden op Wall Street. Daardoor draait het in de Herbalife-zaak allang niet meer om zakelijke beslissingen, schetst Vanity Fair deze maand in een intrigerend verhaal over de financiële wereld.

In een drie uur durende presentatie legde Ackman vorig jaar uit waarom hij denkt dat koers van Herbalife naar de nul gaat. Het bedrijf werkt volgens hem via een piramideconstructie en de financiële prestatie is gebaseerd op leugens, bedrog en fraude. Ackman blijft echter niet wachten tot de overheid ingrijpt en roept beleggers op om uit het bedrijf te stappen. Deze actie - speculeren op een koersdaling en vervolgens harde kritiek uiten op een bedrijf - heeft tot ergernis geleid bij collega-miljardairs van Ackman. Met honderden miljoenen hebben ze de aanval op Ackman geopend: zij speculeren nu juist op een koersstijging van Herbalife.

“What he hadn’t counted on, though, was that there would be a personal tinge to it. It was as if his colleagues had finally found a way to express publicly how irritating they have found Ackman all these years. Here finally was a chance to get back at him and make some money at the same time. The perfect trade. These days the Schadenfreude in the rarefied hedge-fund world in Midtown Manhattan is so thick it’s intoxicating.”

Lees het hele verhaal van William D. Cohan bij Vanity Fair (7.525 woorden, ongeveer 34 minuten minuten leestijd).