De aap die Florida op stelten zette

De aap die Florida jarenlang op stelten zette, nadat hij in oktober vorig jaar eindelijk werd gepakt. Hij ziet er een beetje duf uit vanwege het slaapmiddel. Foto Cherie Diez / Tampa Bay Times

Jarenlang werd Tampa, een stad in Florida, geteisterd door een aap. Tenminste, voor echt grote problemen zorgde de aap niet, maar het lukte de autoriteiten maar niet om hem te vangen. De aap won keer op keer het kat-en-muisspel.

“Since 2009, Yates estimates that he has gone after the animal on roughly 100 different occasions. The monkey was his white whale. He claimed to have darted it at least a dozen times, steadily upping the tranquilizer dosage, to no avail. The animal is too wily — it retreats into the woods and sleeps off the drug. A few times, the monkey stared Yates right in the eye and pulled the dart out.”

Een bedreiging voor de volksgezondheid of niet, de ietwat arrogante aap werd al snel door tal van inwoners omarmd als Echt Amerikaans: een mascotte van het vogelvrije leven. Deze aap liet zich niet een hokje stoppen. Hij bepaalde zelf wel wat hij wilde en liet zich zeker niks voorschrijven door de overheid. Hij kreeg een eigen Facebook-pagina, een Twitter-account en mensen demonstreerden tegen de jacht op de aap.

Afgelopen augustus- voordat dit blog bestond - schreef The New York Times al een groot verhaal over de mysterieuze aap van Tampa Bay. Wel heel erg Amerikaans, maar behoorlijk vermakelijk. Niet voor niets eindigde het in tal van eindejaarslijstjes met de beste longreads.

Lees het hele verhaal van Jon Mooallem bij The New York Times (4.898 woorden, ongeveer 22 minuten minuten leestijd).

(Inmiddels in de aap trouwens wél gevangen, nadat hij in oktober een vrouw in haar rug beet.)

    • Lex Boon