Arbeiderspartij wint verkiezingen Malta - na vijftien jaar weer aan de macht

Labour Party delegates and candidates celebrate after winning in the general elections at the vote counting complex in Naxxar, outside Valletta, March 10, 2013. Malta's Labour Party won a national election, returning to power after 15 years in opposition. Labour's triumph is a personal victory for Labour leader Joseph Muscat, 39, who became party leader five years ago and has modernised his party to appeal to more centrist voters. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (MALTA - Tags: POLITICS ELECTIONS) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
Labour Party delegates and candidates celebrate after winning in the general elections at the vote counting complex in Naxxar, outside Valletta, March 10, 2013. Malta's Labour Party won a national election, returning to power after 15 years in opposition. Labour's triumph is a personal victory for Labour leader Joseph Muscat, 39, who became party leader five years ago and has modernised his party to appeal to more centrist voters. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (MALTA - Tags: POLITICS ELECTIONS) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA De Arbeiderspartij op Malta viert feest. Foto Reuters / Darrin Zammit Lupi

De Arbeiderspartij op Malta lijkt voor het eerst in vijftien jaar weer aan de macht te komen. Hoewel de volledige officiële uitslag pas vanavond wordt verwacht heeft premier Lawrence Gonzi van de Nationalistische Partij zijn verlies al erkend.

De bevolking van Malta ging gisteren naar de stembus. De peilingen wijzen op de grootste overwinning voor de Arbeiderspartij sinds Malta in 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Volgens analisten waren de kiezers na vijftien jaar conservatieve regeringen toe aan verandering.

Vorig jaar december viel de regering van Malta omdat ze geen meerderheid in het parlement kon vinden voor de begroting van 2013.

    • Marije Willems