Ajax pakt koppositie - winst voor FC Utrecht - weer verlies FC Twente

AMSTERDAM - Ajax speelt in de eredivisie tegen PEC Zwolle. kolbeinne Sigthorsson van Ajax in actie. Links Joost Broerse van PEC Sigthorsson in actie naast Joost Broerse van PEC. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie veroverd. De ploeg van trainer Frank de Boer won thuis met 3-0 van PEC Zwolle en passeert PSV en Feyenoord.

De Amsterdammers hebben na 26 speelronden 54 punten, een meer dan de twee belangrijkste concurrenten. Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Derk Boerrigter scoorden in de Arena.

Ajax had weinig problemen met de Zwollenaren. Na negentien minuten opende Sigthorsson de score op aangeven van Lasse Schöne. Het was zijn eerste treffer sinds eind januari. Zeven minuten later verdubbelde De Jong de marge. Nadat doelman Diederik Boer redding had gebracht op een kopbal van Sigthorsson sloeg de aanvoerder eenvoudig toe. Hij raakte daarbij wel geblesseerd, maar kon toch verder spelen.

Ajax had in het vervolg legio mogelijkheden om verder afstand te nemen. Sigthorsson, Viktor Fischer, Christian Eriksen en De Jong verzuimden hun ploeg op een grotere voorsprong te zetten. Pas in de tachtigste minuut werd het net weer gevonden. Met een fraaie actie stelde Eriksen Boerrigter in staat om te scoren.

Voor de Amsterdammers is de overwinning een welkome opsteker. De voorgaande twee thuisduels tegen Roda JC en ADO Den Haag eindigden in 1-1. Zwolle staat vijftiende en vecht nog altijd tegen degradatie.

Zege voor FC Utrecht

FC Utrecht heeft met 1-0 gewonnen van RKC Waalwijk. In de eigen Galgenwaard was het aanvoerder Jacob Mulenga die een kwartier voor tijd de enige treffer van de wedstrijd maakte. Dat deed hij op aangeven van Tommy Oar.

Door de zege klimt Utrecht voorbij FC Twente naar de vijfde plaats. De domstedelingen hebben nu 45 punten uit 26 duels, een meer dan de Tukkers die later zondag nog tegen Vitesse spelen. RKC blijft met 26 punten dertiende.

Geen titel voor FC Twente

FC Twente heeft thuis met 1-0 verloren van Vitesse. De Tukkers wachten daardoor nog altijd op hun eerste zege van het jaar. Een doelpunt van Wilfried Bony deed Twente een klein halfuur voor tijd de das om. Vitesse behoudt de aansluiting met de bovenste ploegen, terwijl Twente is afgezakt naar de zesde plaats.

Na een sterke start van Vitesse nam de thuisploeg het heft in handen. Doelman Piet Velthuizen van de Arnhemmers bracht redding op twee pogingen van Dusan Tadic, terwijl Willem Janssen voor leeg doel overschoot. Dmitry Bulykin leek de ban alsnog te breken na de pauze, maar hij werd ten onrechte teruggefloten voor buitenspel.

Het was vervolgens Vitesse dat in de 63e minuut op voorsprong kwam. Bony schoot de bal binnen na een pass van Renato Ibarra. Voor de Ivoriaan was het zijn 24e competitietreffer. Na de goal ging Twente op zoek naar de gelijkmaker, maar invaller Jonathan Reis was dicht bij de 2-0. Zijn schot werd gestopt door Nikolay Mihaylov.

Het geplaagde Twente verdiende in het vervolg een treffer. Tadic schoot over, een inzet van Luc Castaignos werd van de lijn gehaald en Felitciano Zschusschen wist een voorzet van Tadic niet binnen te tikken.

Waar de Tukkers de titelstrijd uit het hoofd hebben moeten zetten, doet Vitesse nog altijd mee. De Arnhemse club staat vierde met 51 punten, drie minder dan koploper Ajax.

De voetbalverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum.

    • Annemarie Coevert