Zorgen in buitenland om antisemitisme Nederlandse jongeren

De uitzending van Onbevoegd gezag waarin Turkse jongeren de holocaust prijzen leidde al eerder tot ophef. Foto screenshot uitzendinggemist.nl

Het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles heeft premier Rutte gevraagd een onderzoek in te stellen naar antisemitisme in Nederland. Dat meldt De Telegraaf vanochtend. De internationale Joodse organisatie maakt zich zorgen door een recente uitzending van de publieke omroep.

In het NTR-programma Onbevoegd gezag, dat op 24 februari werd uitgezonden, zeiden een aantal Turkse jongeren dat ze de moord op miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog goed vonden. “Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee”, zei een jongen.

De rabbijn Abraham Cooper en directeur Mark Weitzman van het Simon Wiesenthal Center spreken in een brief aan Rutte van “extreem antisemitische uitspraken”. “Nog schokkender was het om te horen dat hun vooroordelen ook door autochtone jongens en meisje worden gedeeld”, aldus Cooper en Weitzman. De Turkse jongens zeiden in het programma dat veel Nederlandse vrienden het met hen eens zijn.

Bekijk hieronder de uitzending van Onbevoegd gezag terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

CIDI: onderzoek naar antisemitisme onder scholieren

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) vroeg minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA) de dag na de uitzending om antisemitische vooroordelen onder middelbare scholieren landelijk te onderzoeken. “Het is een taak van de landelijke overheid om discriminatie, in welke vorm dan ook, te bestrijden”, stelde het CIDI.

Eerder onderzoek onder Amsterdamse middelbare scholieren wees uit dat er nog veel vooroordelen over joden bestaan. Uit een onderzoek dat voor een afstudeerscriptie werd gedaan bleek dat veel scholieren joden als “rijk en gierig” beschouwen.

Documentairemaker ondergedoken na doodsbedreigingen

De maker van het programma Onbevoegd gezag, de Arnhemse wetenschapper Mehmet Sahin, heeft afgelopen week moeten onderduiken wegens doodsbedreigingen. De gemeente Arnhem bevestigt vandaag in NRC Handelsblad een bericht hierover van omroep NTR.

Na de uitzending ontving hij doodsbedreigingen vanuit de islamitische gemeenschap. Op advies van burgemeester Pauline Krikke is Sahin met zijn gezin enkele dagen ondergedoken. Daarnaast zouden buurtbewoners een handtekeningenactie zijn gestart om hem weg te krijgen uit de wijk. De gemeente laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) gaat Kamervragen stellen over de bedreigingen. “Het is verschrikkelijk dat iemand bang moet zijn omdat hij iets gedaan heeft wat wij allemaal zouden moeten doen: kinderen leren om niet te haten”, zegt Marcouch. Hij spreekt de hoop uit dat mensen uit de Turkse gemeenschap steun betuigen aan de wetenschapper. “De gemeenschap zou zich moeten distantiëren van dit criminele gedrag, want dat is wat doodsbedreigingen zijn”.