Zelf beleggen moet - en is nog leuk ook

Amerikanen zijn gewend zelf te beleggen – voor hun pensioen, voor de beste opleiding voor de kinderen.

Ze moeten wel. De VS kent nauwelijks enig sociaal vangnet. Wij Nederlanders deden maar wat, tot voor kort. We kochten koopsompolissen en beleggingshypotheken, enkel vanwege de belastingaftrek.

Inmiddels verrafelt ons vangnet in hoog tempo. De Nederlandse staat wentelt de kosten van de kredietcrisis vooral op ons af, via lastenverzwaringen en subsidiekortingen. Pensioenfondsen schepen ons op met hun eigen fouten, door te korten op de pensioenen. Grote banken verkopen ons fondsen waaraan ze vooral zelf verdienen. Wij zullen alsnog aan de bak moeten, en vlug wat.

Robin Tielenburg begon zo’n drie jaar geleden. „Ik beleg voor mijn pensioen. Ik keek om me heen en dacht: niemand weet hoe dat moet. Professionals gaan dat niet veel beter doen dan ikzelf.”

Zijn eerste serieuze belegging was niet Ahold of Unilever, maar Volkswagen. „Ik rijd al jaren in Volkswagen Golfjes van opeenvolgende generaties. Ik zag die auto’s steeds beter worden en was daar gewoon heel enthousiast over.”

VW is een van de grootste en meest succesvolle autobouwers ter wereld, maar als belegging controversieel. De echte macht ligt bij de Duitse deelstaat Nedersaksen en de erven Porsche, vooral bij de tirannieke oud-topman Ferdinand Piëch. Tielenburg vindt dat juist een aanbeveling. „Het is eigenlijk een familiebedrijf, meer gericht op de lange termijn dan op de kwartaalcijfers.”

Inmiddels is zijn pakketje VW 2,5 keer over de kop gegaan, inclusief herbelegde dividenden. Vooral daardoor maakt het aandeel nu een kwart van Tielenburgs portefeuille uit.

„Volgens mijn eigen regels had ik het allang moeten verkopen om de winst te nemen. Maar ja, de hebzucht hè … ”

Hij kocht meer Duitse bedrijven. Zoals Hugo Boss (11 procent van de portefeuille): „Mijn vrouw is gek op dat merk”. Dat ging al twee keer over de kop. „Het is ook een heel royale dividendbetaler.”

Net als ProSiebenSat.1 (7 procent). Deze maker van commerciële tv werd tot dusver eenderde meer waard. Beleggen in Frankfurt is wat duurder dan in Amsterdam, maar de rendementen maken dat ruimschoots goed. En er is een overvloed aan goede informatie. „Ik lees heel veel, zoals het Handelsblatt en Finanzen.net, een prima beleggersite.”

Grote verliezen heeft hij nog niet geleden. Wel heeft hij zat aandelen die maar niet van hun plaats komen. Zoals Shell (10 procent), LVMH (5 procent) en AkzoNobel (4 procent). Heineken (9 procent) doet het sinds een dik half jaar aanzienlijk beter. „Dat bier drink ik zelf ook.”

Tielenburg koopt op emotie, neemt niet op tijd zijn winst en de spreiding van zijn portefeuille is een lachertje.

Kortom, hij schendt alle geboden voor Jan de Belegger. „Maar tot dusver versla ik ieder jaar ruimschoots de AEX. Mijn totale portefeuille is in drie jaar 30 procent in waarde gestegen.”

Mocht hij op zijn gezicht gaan, dan is het tenminste zijn eigen gezicht. „Ik leer nog dagelijks bij en begin er steeds meer plezier in te krijgen.”

    • Joost Ramaer