Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Volkskrant ontmaskert ‘prostituee’ Perquin als journaliste Lempereur

Ze maakte als ex-prostituee naam met artikelen in het AD en Het Parool, schreef het succesvolle boek ‘Achter het raam op de Wallen’ en adviseerde zelfs de gemeente Amsterdam. Maar de Volkskrant onthult vandaag dat Patricia Perquin een pseudoniem is voor een journaliste met een slechte reputatie. Haar echte naam: Valérie Lempereur.

Perquin beweert vierenenhalf jaar fulltime op de Wallen te hebben gewerkt, maar de Volkskrant heeft belangrijke aanwijzingen dat haar verhaal niet klopt. Foto NRC / Maurice Boyer

Ze maakte als ex-prostituee naam met artikelen in het AD en Het Parool, schreef het succesvolle boek ‘Achter het raam op de Wallen’ en adviseerde zelfs de gemeente Amsterdam. Maar de Volkskrant onthult vandaag dat Patricia Perquin een pseudoniem is voor een journaliste met een slechte reputatie. Haar echte naam: Valérie Lempereur.

Perquin beweert in haar vorig jaar gepubliceerde boek, dat goed werd verkocht, vierenhalf jaar lang fulltime als prostituee op de Wallen te hebben gewerkt. In het boek beschrijft ze haar “soms ronduit weerzinwekkende” tijdens haar werk als prostituee. Ze publiceerde eerder over in het AD en Het Parool en mocht op basis van haar publicaties de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en oud-wethouder Asscher adviseren over het prostitutiebeleid in de stad. Met succes, want een aantal van haar aanbevelingen kwamen in de prostitutienota van Van der Laan terecht.

Bekenden beschuldigen Perquin van leugens en bedrog

De Volkskrant heeft het verhaal tot in detail uitgezocht en concludeert in een uitgebreid achtergrondartikel vandaag dat het “twijfelachtig” is dat Perquin inderdaad jarenlang op de Wallen heeft gewerkt. Hoewel de krant aanwijzingen heeft dat ze “wel degelijk achter de ramen stond”, zijn er veel vraagtekens te plaatsen bij haar verhalen. Zo runde Perquin tijdens haar periode als prostituee in Amsterdam ook twee jaar een eigen uitgeverij in Antwerpen: twee zaken die moeilijk te combineren lijken.

Er is meer dat in Perquins nadeel spreekt. Achter haar pseudoniem gaat de naam Valérie Lempereur schuil. En Lempereur blijkt een journaliste met een twijfelachtige reputatie te zijn. Peter R. de Vries zegt dat ze bij zijn programma op staande voet werd ontslagen vanwege “fraude en bedrog, meermalen gepleegd”. Ook andere bekenden en ex-collega’s beschuldigen Lempereur in de Volkskrant van leugens.

Lempereur heeft tot gisteravond geprobeerd de publicatie van het artikel te verhinderen, maar de Volkskrant kreeg naar eigen zeggen gisteravond kort voor negen uur van de rechter te horen dat haar ware identiteit mocht worden onthuld. Van der Laan en Asscher wilden niet persoonlijk reageren, maar een woordvoerder van Asscher zegt: “Asscher realiseerde zich dat de mogelijkheid bestond dat hij niet de gehele waarheid zou horen als hij met mensen uit deze wereld zou spreken.”

Elsbeth Etty vorig jaar: helemaal vertrouwen doe ik Perquin niet

Nu Lempereur lijkt ontmaskerd, is de korte recensie die onze boekenredacteur Elsbeth Etty van ‘Achter het raam op de Wallen’ in maart vorig jaar schreef het aanhalen waard. Etty had na lezing van het boek ook al twijfels bij het verhaal van Perquin:

Als nuchter handboek is dit als autobiografisch voorgestelde geschrift inderdaad redelijk geslaagd, maar helemaal vertrouwen doe ik Perquin toch niet. Ze schrijft onder een pseudoniem, omdat niemand mag weten dat ze, om een schuld van 150.000 euro te kunnen aflossen, ruim vier jaar de hoer heeft gespeeld. Maar mij maak je niet wijs dat je jaren op de Wallen achter het raam kunt zitten zonder ooit door een bekende te worden gespot. In het boek ziet ze in al die tijd alleen haar zwager een keer voorbijkomen. Wat een intens brave familie en kennissenkring hebben sommige mensen toch.