Video: de schoorsteen is er, Rome is klaar voor de witte rook

Het conclaaf begint dinsdag, en de Sixtijnse Kapel is klaar voor het moment dat er een nieuwe paus wordt aangewezen. Een bruine schoorsteen van zo’n anderhalve meter lang is vanmiddag geïnstalleerd om op het moment suprême witte rook los te kunnen laten.

Het conclaaf begint dinsdag, en de Sixtijnse Kapel is klaar voor het moment dat er een nieuwe paus wordt aangewezen. Een bruine schoorsteen van zo’n anderhalve meter lang is vanmiddag geïnstalleerd om op het moment suprême witte rook los te kunnen laten.

De rook die eruit komt is afkomstig uit een kachel in de kapel waarin de stembriefjes van de kardinalen worden verbrand. Ook die kachel wordt vandaag in orde gemaakt in de historische kapel, in het bijzijn van de wereldwijde pers.

Elders in het Vaticaan werden zaterdag de ring van de gepensioneerde paus Benedictus XVI en zijn persoonlijke zegels en stempels, die gebruikt werden voor officiële papieren, vernietigd. Daarmee is definitief een einde gekomen aan zijn pausdom.

Vanaf dinsdag wordt er vier keer per dag gestemd, zodra een kandidaat tweederde van de stemmen heeft is er een nieuwe paus verkozen, en verschijnt er witte rook. Het is in de afgelopen honderd jaar niet voorgekomen dat een conclaaf langer dan vijf dagen duurt. Het lijkt erop dat de kardinalen ook ditmaal haast zullen maken met het overleg, mogelijk om te voorkomen dat de vuile was van het Vaticaan buiten wordt gehangen.