Staatsgreep koning Winter

Vandaag vindt de overgang naar winterweer plaats. Uiteindelijk wordt het koud tot zeer koud met temperaturen ver onder de langjarige gemiddelden (9 graden overdag en circa 2 graden ’s nachts).

Een lagedrukgebiedje met de kern vanmiddag boven België en een hogedrukgebied boven Scandinavië bepalen vandaag ons weer. Twee storingen die bij de kleine depressie horen, liggen boven Nederland en veroorzaken grijze luchten en regen.

In het zuiden volgen vanmiddag droge(re) perioden, terwijl in het noorden op veel plekken sneeuw valt omdat daar al koude lucht binnendringt. De maximumtemperatuur varieert van amper 2 of 3 graden in het noorden tot lokaal 11 graden in Limburg.

In het zuiden arriveert de koude lucht pas komende nacht. De wind is zwak tot matig en veranderlijk, maar in het noorden waait een stevige oostelijke wind, op de Wadden tot kracht 7. Vanavond en vannacht is vooral in het noorden en oosten nog sneeuw te verwachten. Het koudst wordt het in de noordelijke provincies met een beetje vorst.

Morgen valt er op nog wat meer plekken sneeuw, maar in het zuiden zijn droge perioden. Het wordt 0 graden in Groningen tot 4 in het zuiden. De wind is noordoostelijk en matig, aan zee (vrij) krachtig.

Maandag breekt de zon af en toe door en is het, op een enkel sneeuwbuitje na, droog.