Science plugt rode wijn

None

‘Een hernieuwde reden om te toasten.’ Daarmee eindigt een commentaar in Science van deze week over resveratrol. Resveratrol is het stofje in rode wijn waarvan veel mensen geloven dat het rode wijn gezonder maakt dan witte wijn, bier of whisky. De kop boven het commentaar is pure rodewijnreclame: ‘Red Wine, Toast of the Town (Again)’.

Deskundigen schrijven al jaren dat het milde gezondheidsvoordeel van alcoholische drank door de alcohol komt, niet door andere stofjes. Alcohol maakt bloedvaten schoon en verwoest de lever. Wie daar een goede balans in weet te vinden (elke dag één glas bijvoorbeeld) heeft misschien een gezondheidsvoordeeltje.

Resveratrol doet niet veel bij mensen. Een schaars en recent voorbeeld: dikke mannen die dagelijks 150 milligram slikten hadden na 30 dagen iets gunstiger bloedsuiker- en insulinespiegels. De wijnbouwer heeft hier niets aan. In een liter rode wijn zit 2 tot 13 milligram resveratrol. Dus die dikke mannen moesten dagelijks 15 flessen resveratrolrijke wijn leegdrinken om hun portie resveratrol met rode wijn binnen te krijgen.

De karige gegevens over de gezondheid van resveratrol voor mensen zijn zelfs onvoldoende om van harte hoge doses resveratrol uit de pillenpot aan te bevelen. Ja, gist, wormen en vliegen, die leven langer door resveratrol.

Maar Science, bolwerk van serieuze wetenschap, houdt de rode-wijnmythe in stand in een commentaar over een Scienceartikel waarin staat dat resveratrol waarschijnlijk toch echt het antiverouderingsenzym SIRT1 activeert. Daar was twijfel over, omdat een detectiemolecuul in de test misschien de test beïnvloedde. Wetenschappelijk interessant, maar zou dat artikel Science hebben gehaald als het niet om resveratrol ging? Wim Köhler

    • Wim Köhler