Roosje verzamelt rommeltjes

Sommige mensen kunnen maar niet genoeg krijgen van spulletjes verzamelen. Maar er zijn ook poezen die dat doen.

None

Dit is Roosje, een rode poes van tien jaar. Ze woont in Olst, een dorp bij Deventer. Het baasje van Roosje stuurde Dr. Zeepaard deze foto, omdat Roosje een rare poes is. Want ze vangt geen muizen of vogeltjes. Ze vangt alleen maar rommel.

Het begon acht jaar geleden, vertelt Sophie van den Hoogen. Sophie is het baasje van Roosje. Toen de poes twee jaar was, kreeg ze een nest jonkies. Daarna ving Roosje, die eerder nog wel eens een muis had gegrepen, nooit meer iets. Ze was te langzaam geworden, denkt Sophie. Voortaan ving Roosje alleen maar rommel.

Op de foto zie je alles wat Roosje in 2011 en 2012 gevangen heeft. Vier lege pakjes sigaretten. Twee lege pakjes drinken. Een borduurwerkje dat niet is afgemaakt. Twee kindersokjes die niet bij elkaar horen en nog veel meer. Het zijn bijna allemaal dingen die je vaak op de stoep ziet slingeren.

Sophie bewaarde alles, vertelt ze. “De dingen die ze meeneemt zijn niet altijd even hygiënisch verantwoord, maar toch vind ik het leuk om ze te bewaren.”

Roosje heeft zo haar voorkeuren. Ze houdt van dingetjes die precies groot genoeg zijn voor haar bek. En die weinig wegen, zodat ze niet zo veel hoeft te sjouwen. Zou Roosje trouwens niet van groen houden? Het zal wel toeval zijn. Roosje gaat altijd ’s nachts op pad, vertelt Sophie. Poezen zien kleuren niet goed in het donker.

Is Roosje een bijzondere poes? Dr. Zeepaard vroeg het aan bioloog Becky Thomas. Becky heeft in Engeland onderzoek gedaan naar stadspoezen en wat ze vangen. Becky kent uit haar onderzoek honderden poezen, maar er was er geen een zoals Roosje. Alle andere poezen vingen gewoon diertjes.

In Engeland was vorig jaar wel zo’n rare poes op tv: kater Denis. Die maakte het nog net iets bonter dan Roosje. Hij stal slippers, voetballen en kleren van de buren. Dat doet Roosje gelukkig niet.

Eén ding vindt Dr. Zeepaard nog steeds vreemd. Waarom zou Roosje nou drie sponzen gevangen hebben? Woont ze misschien naast een school, of naast een schoonmaakbedrijf? Sophie weet het niet. Misschien heeft Roosje ze uit een schuurtje gepikt. De poes wil er niks over zeggen.

Hester van Santen

    • Hester van Santen